site logo

Post OECI – Netwerk(en)

AAA

Het is een kwalificatie die in vacatures vaak wordt genoemd: netwerken. Maar het is ook een vaardigheid. Een kunst die misschien niet iedereen verstaat. Of waar niet iedereen even bedreven in is. In elk geval is het zo, dat het werkwoord netwerken je meestal verder helpt. Vroeger heette dat  doodgewoon ‘een goede kruiwagen hebben’. Iedereen had hem, vroeg of laat, nodig. Een netwerk is ook zeker geen doel op zich. Het is een middel om samen iets te bereiken.

Samen
Waar ik het deze reis over wil hebben is het professionele netwerk. Negen samenwerkende ziekenhuizen en één radiotherapeutisch instituut die onder de naam OncoZON al een poos de krachten bundelen.  Waarvan dank zij regionale samenwerking nu en in de toekomst de patiënten nog veel meer kunnen profiteren. Want ook een kleiner ziekenhuis kan patiënten dichtbij huis de beste oncologische zorg blijven bieden. Wat een kleinschalig ziekenhuis zelf goed kan, doet het zelf. Wat elders beter kan, doet het samen met andere ziekenhuizen.

Kennis delen
Het invoeren van landelijke richtlijnen of het delen van uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek, hiermee kunnen partners in het netwerk hun voordeel doen. En dat komt uiteraard weer de patiënten ten goede.  In de regionale tumorwerkgroepen worden kennis en nieuwe inzichten gedeeld, vertaald naar de praktijk en opgenomen in de regionale afspraken, zodat we uniform kunnen blijven werken.

Expertise
“Die samenwerking werd mede ingegeven door de grote complexiteit van het vakgebied, de vele soorten kanker en het rappe tempo waarmee behandeltechnieken zich ontwikkelen. Voeg daar nog andere voordelen aan toe, zoals geen versnippering van zorg, meer innovatie- en denkkracht, meer middelen en voor iedere patiënt, ongeacht woonplaats, de best mogelijke zorg. Als ziekenhuis moet je weten wat je kunt en wat buiten je expertise ligt. Met andere woorden: zelfkennis is van levensbelang, net als het toelaten van de expertise van de ander”.

Continu
Het zijn de woorden van twee wegbereiders van OncoZON: Internist-oncoloog dr. Art Vreugdenhil (Maxima Oncologisch Centrum) en  prof. dr. Vivianne Tjan-Heijnen, eveneens internist-oncoloog (MUMC+ CCN).  Maar, zo zegt prof. dr. Bernd Kremer “een netwerk als OncoZON  is (sic) nooit af. Er is iedere dag verbetering mogelijk en afstemming nodig”. De interviews met genoemde personen zijn na te lezen in het magazine OncoZON, samen sterker tegen kanker’, juni 2021. Het verscheen ter ere van de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst OncoZON.

Toekomst
Als voorzitter van het dagelijks bestuur OncoZON heeft Bernd Kremer een droom. En dat is het slechten van de financiële drempels en het moeiteloos delen van diagnoses en data. Kortom: samenwerken als waren wij één organisatie. En daar gaat het bewandelen van de weg naar het OECI-netwerkkeurmerk ons bij helpen.

Marion Titselaar
Projectleider OECI OncoZON

Login portal voor professionals