site logo

Neuro-endocriene tumoren

AAA

Deze website biedt algemene informatie over neuro-endocriene tumoren (NET). Omdat de behandeling van kanker in toenemende mate een ‘behandeling op maat’ (gepersonaliseerde behandeling) wordt, is het onmogelijk hier alle afwegingen in detail te bespreken. Het is echter belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er met u aan de hand is en wat er de komende tijd met u gaat gebeuren. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen over wat u wel en niet wilt en vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Het is belangrijk dat u alles goed heeft begrepen, dat het behandelplan samen met u is opgesteld en dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan voor u.

Neuro-endocriene tumoren (NET) zijn zeldzaam en ontstaan uit de zogenaamde neuro-endocriene cellen. Deze cellen scheiden in sommige gevallen hormonen uit. Als deze cellen zich ongeremd gaan delen, kan er een neuro-endocriene tumor ontstaan. Neuro-endocriene cellen zitten verspreid door het hele lichaam en daarom kan de tumor overal in het lichaam ontstaan. De meeste NET ontstaan in het maag-darmkanaal, de alvleesklier en de longen.

NET zijn ‘functioneel’ als zij daadwerkelijk hormonen en hormoonachtige stoffen aanmaken en uitscheiden. Als een NET functioneel is, kan de tumor typische ‘hormonale’ klachten veroorzaken als opvliegers, diarree, misselijkheid, maagzweer, hartkloppingen, pijn, jeuk en gewichtsverlies. Daarbij hangen de preciezen klachten af van welk hormoon teveel wordt aangemaakt. Een NET die geen hormonen produceert, een ‘niet-functionele NET’, komt meestal per toeval aan het licht. Een niet-functionele NET veroorzaakt alleen klachten als de tumor zo groot is geworden dat hij druk uitoefent op omliggende weefsels.

Login portal voor professionals