site logo

Basaalcelcarcinoom

AAA

Op deze website treft u algemene informatie aan over het basaalcelcarcinoom, een vorm van huidkanker. Omdat de behandeling steeds meer op maat (gepersonaliseerd) gegeven wordt, is het onmogelijk alle afwegingen hier in detail te bespreken. Het is echter wel belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er aan de hand is. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen en vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Voor het omgaan met deze ziekte is het belangrijk dat u alles goed begrepen heeft, dat het behandelplan samen met u is opgesteld en dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan.

basaalcelcarcinoom

Er zijn verschillende vormen van huidkanker. Ze ontstaan elk uit een andere huidlaag en celtype van de huid. De meest voorkomende vormen van huidkanker zijn het basaalcelcarcinoom (dit ontstaat uit de onderste (basale) laag van de opperhuid), het plaveiselcelcarcinoom (dit ontstaat uit de cellen van de opperhuid) en het melanoom (dit ontstaat uit de pigmentcellen van de huid (de melanocyten)).

Het basaalcelcarcinoom komt vooral voor op huid die veelvuldig is blootgesteld aan ultraviolet-licht (zonlicht of zonnebank). Basaalcelcarcinoom ziet er meestal uit als een glad, glazig knobbeltje waarin in het midden een zweertje kan ontstaan met daaromheen een rand met parelmoerachtige glans. Basaalcelcarcinoom kan er ook uitzien als een eczeemplekje.

Deze vorm van huidkanker is zeer goed te behandelen. Zonder behandeling kan het basaalcelcarcinoom dieper in de huid ingroeien. Basaalcelcarcinoom zaait zeer zelden (in minder dan  1 op de 10.000 gevallen) uit naar andere organen.

Login portal voor professionals