site logo

Extra informatie

AAA

Bijzondere situaties

Erfelijkheid

De meest voorkomende erfelijke vormen van darmkanker zijn het Lynch syndroom en Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP).

  • Het Lynch syndroom is het gevolg van een verandering (mutatie) in het DNA waardoor gemakkelijk kwaadaardige poliepen ontstaan. Ouders kunnen deze mutatie doorgeven aan hun kinderen. Mensen met de mutatie hebben een verhoogde kans om onder meer endeldarmkanker of dikke darmkanker te ontwikkelen.
  • FAP is een aandoening waarbij honderden poliepen in de dikke darm en ook in de endeldarm ontstaan. De poliepen ontstaan vaak al op jonge leeftijd. Het risico dat uit de poliepen kanker ontstaat, neemt toe met de leeftijd. Uiteindelijk zal vrijwel iedereen die FAP heeft darmkanker krijgen.

Heeft u familiaire (erfelijke) aanleg voor dikke darmkanker of is op jonge leeftijd bij u endeldarmkanker vastgesteld (voor het 50e levensjaar), dan krijgt u het advies een klinisch geneticus te bezoeken. Deze kan via bloedonderzoek nagaan of er bij u sprake is van een genmutatie. De uitslag van dit onderzoek kan consequenties hebben voor uzelf of uw eerste graads familieleden.

Cijfers en feiten

In Nederland krijgen ieder jaar ongeveer 4000 per 100.000 mensen endeldarmkanker. De meeste patiënten zijn in de leeftijd tussen de 60 en 79 jaar. De overleving van endeldarmkanker is het beste bij patiënten met stadium I. Bijna alle patiënten met stadium I zijn 3 jaar na de diagnose nog in leven (ruim 95%). Van de patiënten met uitzaaiingen naar andere lichaamsdelen (stadium IV) is 25% na 3 jaar nog in leven.

Nuttige websites

Login portal voor professionals