site logo

Behandeling

AAA

Operatie

Blijkt uit het diagnostisch onderzoek dat u vulvakanker heeft, dan volgt een verwijzing naar een centrumziekenhuis. Dit is een ziekenhuis dat ervaring heeft met de behandeling van deze zeldzame vorm van kanker. De behandeling bestaat uit een operatie waarbij de gynaecoloog het afwijkende weefsel – met een stukje ‘normale’ huid eromheen – verwijdert. In uitzonderlijke gevallen is het nodig hierbij ook de clitoris, een stukje van de urinebuis, de vagina of van de kringspier van de anus te verwijderen. Meestal verwijdert de gynaecoloog ook een lymfklier in één of beide liezen voor onderzoek naar uitzaaiingen. Als deze ‘schilwachtklier’ schoon is, dat wil zeggen dat er zich geen tumorcellen in de klier bevinden, is de ziekte niet uitgezaaid. De operatie is dan voldoende.

Verschillende behandelmogelijkheden

Blijkt er toch een uitzaaiing in de schildwachtklier aanwezig, dan zijn er afhankelijk van de grootte  van de uitzaaiingen verschillende behandelmogelijkheden mogelijk: bestraling op de liezen, alle liesklieren verwijderen in een tweede operatie, of een tweede operatie en daarna bestraling. De gynaecoloog zal de verschillende mogelijkheden met u bespreken. Bestraling kan ook nog noodzakelijk zijn als het niet mogelijk is de tumor via een operatie volledig te verwijderen van de schede. Er zal dan bestraling plaatsvinden op de schede.

Om de schildwachtklier te kunnen opsporen spuit de gynaecoloog vóór de operatie een radioactieve ‘verklikker’ rond de afwijking op de vulva. Deze verklikker verspreidt zich  – net als uitzaaiende tumorcellen – via de lymfbanen naar een of meerdere lymfklieren in de lies. Lymfklieren die de verklikker opnemen zijn zichtbaar op een röntgenfoto. Zo is te zien welke lymfklieren onderzocht dienen te worden op de aanwezigheid van tumorcellen.

Bij een omvangrijke vulvatumor adviseert de gynaecoloog soms om de tumor te bestralen in combinatie met chemotherapie. In dat geval zal er geen operatie plaatsvinden. Bestraling kan ook de behandeling van eerste keuze zijn als uw conditie een operatie niet toelaat.

Operatie

Login portal voor professionals