site logo

Zaadbalkanker

AAA

Deze website biedt algemene informatie over zaadbalkanker, ook wel teelbalkanker of testiscarcinoom genoemd. Omdat de behandeling van kanker in toenemende mate een ‘behandeling op maat’ (gepersonaliseerde behandeling) wordt, is het onmogelijk hier alle afwegingen in detail te bespreken. Het is echter belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er met u aan de hand is. En wat er de komende tijd met u gaat gebeuren. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen over wat u wel en niet wilt. Vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Het is belangrijk dat u alles goed heeft begrepen, dat het behandelplan samen met u is opgesteld. En dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan voor u.

Relatief zeldzame ziekte

Zaadbalkanker is een relatief zeldzame ziekte waarbij de kiemcellen (de cellen die in de zaadbal het zaad produceren) ongeremd delen. Hierdoor ontstaat een gezwel (een tumor) in de zaadbal. Dit proces verloopt vaak zeer snel en de ziekte kan zich ook snel verspreiden in het lichaam. Er zijn twee verschillende soorten zaadbalkanker afhankelijk van de soort cellen van waaruit de tumor is ontstaan: het seminoom en het non-seminoom. Uitzaaiingen van het seminoom en het non-seminoom verlopen meestal volgens een vast patroon. In eerste instantie zaait de tumor uit naar de lymfeklieren en in een later stadium ook via het bloed naar onder andere de longen, de hersenen en  de botten.

De eerste symptomen van zaadbalkanker zijn meestal een knobbel die zich ontwikkelt in de zaadbal of het toenemen van de omvang  van een zaadbal. De knobbel is meestal pijnloos. Bij het uitzaaien van de ziekte kunnen andere symptomen ontstaan, zoals rugpijn of kortademigheid.

 

zaadbalkanker

Zwelling

Een zwelling in de zaadbal kan ook goedaardig zijn, bijvoorbeeld een zwelling als gevolg van een draaiing van de zaadbal, een ontsteking van de zaadbal of vochtophoping rond de bal. Echografie van de balzak kan, naast het lichamelijk onderzoek, helpen onderscheid te maken tussen een goed- of kwaadaardige afwijking van de zaadbal.

Login portal voor professionals