site logo

Behandeling

AAA

BehandelingUw behandelend arts stelt samen met een multidisciplinair team een behandelplan voor u op. Bij multipel myeloom zijn verschillende behandelingen mogelijk. Welke behandeling het meest geschikt is voor u is onder meer afhankelijk van uw persoonlijke wensen en omstandigheden. Het precieze behandeladvies hangt verder af van uw conditie en leeftijd. Vaak zal uw arts een behandeling in studieverband voorstellen, een behandeling die het effect en de waarde van een nieuwe therapie onderzoekt.

Verschillende behandelingen mogelijk

Behandelingen die u kunt krijgen zijn: chemotherapie, stamceltransplantatie, immuuntherapie en bestraling. Ook een combinatie van deze behandelingen is mogelijk. De arts bespreekt de behandeling(en) en de mogelijke bijwerkingen met u.

Multipel myeloom is meestal niet te genezen. De behandeling heeft daarom als doel het voortschrijden van de ziekte zo veel mogelijk af te remmen en zo uw leven te verlengen en/of uw klachten te verminderen. Dit heet een palliatieve behandeling. Met de huidige behandelmogelijkheden (waaronder stamceltransplantatie) is een deel van de patiënten na vele jaren (tot meer dan 10 jaar) nog steeds ziektevrij. Mogelijk is genezing dus niet geheel uitgesloten.

De behandeling die u krijgt kan er voor zorgen dat de ziekte voor lange tijd weg blijft. Flakkert de ziekte weer op, dan kunnen behandelingen volgen die u nog niet eerder heeft gehad. De arts wacht met het starten van een vervolgbehandeling totdat u opnieuw klachten krijgt of tot het moment waarop uw bloed aanwijzingen geeft dat de ziekteactiviteit toeneemt. Dit proces kan zich een aantal keren herhalen.

Login portal voor professionals