site logo

Asbestkanker

AAA

Deze website biedt algemene informatie over mesothelioom, ook wel longvlieskanker of asbestkanker genoemd. Omdat de behandeling van kanker in toenemende mate een ‘behandeling op maat’ (gepersonaliseerde behandeling) wordt, is het onmogelijk hier alle afwegingen in detail te bespreken. Het is echter belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er met u aan de hand is en wat er de komende tijd met u gaat gebeuren. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen over wat u wel en niet wilt en vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Het is belangrijk dat u alles goed heeft begrepen, dat het behandelplan samen met u is opgesteld en dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan voor u.

Mesothelioom is kanker van het longvlies. In zeldzame gevallen kan mesothelioom ontstaan in andere organen, zoals op het buikvlies, zonder dat de longvliezen zijn aangetast.

Het longvlies, oftewel de pleura, bestaat uit twee gedeelten. Het ene deel bekleedt de buitenkant van de longen en het andere deel de binnenkant van de borstkaswand. Tussen deze twee vliezen heerst een vacuüm en bevindt slechts minimaal wat vocht (pleuravocht). Wanneer longvliescellen ongeremd gaan delen, ontstaat een kwaadaardige tumor op het longvlies, een mesothelioom. Die is op longfoto’s te zien als een verdikking van het longvlies. Vaak neemt ook de hoeveelheid vocht tussen de longvliezen toe, doordat het mesothelioom de aanmaak vergroot en de afvoer ervan juist belemmert.

Bij mesotheliomen ontstaan zelden uitzaaiingen in andere organen. Wel bevinden er bij bijna de helft van de patiënten (40%) tumorcellen in de nabij gelegen lymfklieren.

asbestkanker

Klachten

De meest voorkomende lichamelijke klachten bij mesothelioom zijn pijn en kortademigheid. De pijn ontstaat doordat de longvliezen veel pijnzenuwen bevatten die beschadigd raken door de tumor. Ook doorgroei van de tumor in de borstkaswand kan pijn veroorzaken. Kortademigheid ontstaat als de longen in de verdrukking komen, doordat er zich heel veel vocht ophoopt tussen de longvliezen.

Risicofactoren

Mesothelioom ontstaat als gevolg van het inademen van asbestvezels. Asbest werd in het verleden veel gebruikt in Nederland. Onder andere als isolatiemateriaal in woningen, in de scheepsbouw en in de mijnbouw. Asbest is pas gevaarlijk wanneer er (door zagen, breken of slijpen) kleine asbestdeeltjes vrijkomen die kunnen worden ingeademd. Over het algemeen is de periode tussen het contact met de asbestdeeltjes en het ontstaan van mesothelioom erg lang, wel 20 tot 40 jaar.

Login portal voor professionals