site logo

Borstkanker

AAA

Deze website biedt algemene informatie over borstkanker. Omdat de behandeling van kanker in toenemende mate een ‘behandeling op maat’ (gepersonaliseerde behandeling) wordt, is het onmogelijk hier alle afwegingen in detail te bespreken. Het is echter belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er met u aan de hand is. En wat er de komende tijd met u gaat gebeuren. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen over wat u wel en niet wilt. Vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Het is belangrijk dat u alles goed heeft begrepen, dat het behandelplan samen met u is opgesteld. En dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan voor u.

Borstkanker is een ziekte waarbij kliercellen in het borstweefsel ongeremd delen en zo een gezwel (een tumor) in de borst vormen. Dit proces duurt vaak enkele jaren. Tumorcellen kunnen losraken. En zich via de lymfebanen naar nabij gelegen lymfeklieren en/of via de bloedvaten naar andere organen verplaatsen (uitzaaien). Verschillende klachten kunnen wijzen op de aanwezigheid van een borsttumor: een knobbeltje in de borst of oksel, eczeem van de tepel, bloederig tepelvocht, een intrekking van de huid of verkleuring van de huid over de borst.

Ook bij goedaardige borstaandoeningen, zoals een cyste, kan een knobbeltje of pijn ontstaan. Onderzoek, bijvoorbeeld  een echo, kan vaak uitwijzen of er sprake is van een goedaardige cyste of borstkanker. Voor een dergelijk onderzoek wordt u doorverwezen naar het mammateam, de groep experts op het gebied van borstafwijkingen.

Login portal voor professionals