site logo

Baarmoederkanker

AAA

Deze website biedt algemene informatie over baarmoederkanker, ook wel endometriumcarcinoom genoemd. Omdat de behandeling van kanker in toenemende mate een ‘behandeling op maat’ (gepersonaliseerde behandeling) wordt, is het onmogelijk hier alle afwegingen in detail te bespreken. Het is echter belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er met u aan de hand is en wat er de komende tijd met u gaat gebeuren. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen over wat u wel en niet wilt en vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Het is belangrijk dat u alles goed heeft begrepen, dat het behandelplan samen met u is opgesteld en dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan voor u.

De baarmoeder (uterus) ligt in de buikholte, is ongeveer zo groot als een peer en bestaat uit verschillende lagen. De binnenste laag is het slijmvlies, dat ook wel het endometrium wordt genoemd. Kanker in de baarmoeder ontstaat bijna altijd in het slijmvlies van de baarmoeder. Vandaar ook de naam endometriumcarcinoom.

Baarmoederkanker

Een aantal factoren vergroot de kans op het krijgen van baarmoederkanker:

  • Een relatief late overgang (later dan de gemiddelde leeftijd van 52 jaar);
  • geen kinderen;
  • overgewicht;
  • langdurig gebruik van oestrogenen zonder progesteron (bijvoorbeeld bij overgangsklachten);
  • een gezwel van de eierstok dat oestrogeen aanmaakt;
  • erfelijke aanleg, het Lynch syndroom;

Klachten

De meest voorkomende klachten bij baarmoederkanker zijn vaginaal bloedverlies of bruinige afscheiding na de overgang. Ook onregelmatig bloedverlies tussen de menstruaties door kan wijzen op kanker van het baarmoederslijmvlies. Moeheid, vermagering en buikpijn zijn klachten die in een later stadium optreden.

Ook goedaardige aandoeningen van de baarmoeder kunnen vaginaal bloedverlies veroorzaken. Het slijmvlies van de vagina kan na de overgang wat dun, droog en kwetsbaar zijn. Dit kan soms leiden tot enig bloedverlies, bijvoorbeeld na het vrijen.
Bij de baarmoederhals zitten soms kleine gladde slijmvliesbobbeltjes. Dit zijn poliepen. Die poliepen zijn meestal goedaardig maar kunnen wel bloedverlies veroorzaken. Bij de helft van de vrouwen met vaginaal bloedverlies na de overgang wordt geen oorzaak gevonden.

Login portal voor professionals