site logo

Behandeling

AAA

De behandeling van baarmoederkanker is afhankelijk van het stadium en de kwaadaardigheid van de tumor. De eerste behandelstap is bijna altijd een operatie. De operatie vindt plaats door een verticale snede vanaf de navel tot aan het schaambeen. Of eventueel via de schede. Of door middel van een kijkbuisoperatie. Na de operatie kan er aanvullende bestraling noodzakelijk zijn. De bestraling gebeurt uitwendig via de buik. Zo nodig in combinatie met inwendige bestraling via de schede. Heel uitzonderlijk vindt er behandeling plaats met hormonen of met chemotherapie.

Stadia

  • Stadium 1: in dit stadium is de baarmoederkanker beperkt tot de baarmoeder zelf. De behandeling bestaat uit een operatie waarbij baarmoeder en eierstokken worden verwijderd. En zo nodig ook de lymfeklieren in de buik.
  • Stadium 2: in dit stadium is de baarmoederkanker uitgebreid tot in de baarmoederhals. De behandeling bestaat uit een operatie waarbij de baarmoeder, het weefsel rond de baarmoeder. En de eierstokken, de eileiders en de lymfeklieren worden verwijderd. Na de operatie onderzoekt de patholoog het weggenomen weefsel. De patholoog gaat na wat de aard en mate van kwaadaardigheid van de kanker is (gradering). Hoe ver de kanker in de wand van de baarmoeder is gegroeid en of er uitbreiding is naar de eileiders, eierstokken en/of lymfklieren. Op grond van deze kennis bepaalt de gynaecoloog of de behandeling klaar is of dat er nog aanvullende behandeling noodzakelijk is. Deze aanvullende behandeling duurt ongeveer 5 weken en bestaat voor stadium 1 en 2 meestal uit uitwendige bestraling (radiotherapie) via de buik, zo nodig gecombineerd met inwendige bestraling via de schede.
  • Stadium 3 en 4 komen weinig voor. Hierbij bekijkt de gynaecoloog per patiënt welke behandelingen (nog) mogelijk zijn. In stadium 4 is de ziekte meestal niet meer te genezen, maar er zijn dan wel behandelingen met medicijnen (hormonen, chemotherapie) mogelijk die de ziekte enigszins onderdrukken en klachten verminderen. In stadium 3 en 4 kan  een combinatie van alle beschikbare behandelingen overwogen worden.
Radiotherapie behandeling

Login portal voor professionals