Behandeling
De behandeling van slokdarmkanker hangt af van de aanwezigheid van tumorcellen in de omliggende lymfeklieren. En van de aanwezigheid van uitzaaiingen:
- Tumorcellen bevinden zich niet in omliggende lymfeklieren en geen uitzaaiingen op afstand (curatieve behandeling).
- Er bevinden zich wel tumorcellen in omliggende lymfeklieren, maar geen uitzaaiingen op afstand (curatieve behandeling).
- Er zijn uitzaaiingen op afstand, bijvoorbeeld in de lever of het buikvlies (palliatieve behandeling).
Curatieve behandeling
Onder een curatieve behandeling verstaan we een behandeling die als doel heeft u helemaal te genezen. Als de tumor alleen aanwezig is in de slokdarm en de omringende lymfeklieren kijkt het behandelteam of een operatie mogelijk is. Een tumor die heel hoog in de slokdarm ligt, is vaak niet te verwijderen. Ook tumoren die ver in de omliggende weefsels zijn gegroeid zijn niet via een operatie te verwijderen. In die gevallen bestaat de behandeling meestal uit een combinatie van bestraling en chemotherapie. Is een operatie wel mogelijk dan krijgt u meestal voorafgaand aan de operatie een behandeling die bestaat uit een combinatie van chemotherapie en bestraling. Uiteraard spelen ook persoonlijke factoren, zoals uw algehele conditie en wensen, een rol bij de keuze van behandeling. Het doel van de curatieve behandeling is altijd om de kans op genezing zo groot mogelijk te maken.
Palliatieve behandeling
Onder een palliatieve behandeling verstaan we een antitumorbehandeling die u niet meer kan genezen, maar wel uw leven kan verlengen en/of uw klachten kan verminderen. Als er bij de diagnose al uitzaaiingen zijn in overige organen (zoals de lever of het buikvlies) is genezing meestal niet meer mogelijk. Het doel van de behandeling is dan het voortschrijden van de ziekte te vertragen en uw klachten te verlichten. Heeft u een goede lichamelijke conditie dan bestaat de behandeling bij voorkeur uit een combinatie van chemotherapie en eventueel antilichaamtherapie (gericht tegen de zogenaamde HER2-receptor). Is uw conditie minder goed dan komt u bij voorkeur in aanmerking voor een behandeling met één soort chemotherapie. Als uw conditie chemotherapie helemaal niet toelaat of u wilt geen chemotherapie ondergaan maar u heeft wel moeite met eten, dan kan de arts een buisje (stent) in de slokdarm plaatsen of de tumor bestralen. Hierdoor wordt het weer gemakkelijker (vast voedsel) te eten.
Ondersteunende behandeling
Bij patiënten met slokdarmkanker kan ongewenst gewichtsverlies optreden. Dat heeft een aantal oorzaken: verminderde eetlust, toename van energiebehoefte. En bijwerkingen van de behandeling. Het is (bij alle vormen van kanker) belangrijk goed gevoed te blijven, omdat ondervoeding leidt tot achteruitgang van het algeheel functioneren (door afname van de spierkracht, vermoeidheid, en depressie) en welbevinden. Ondervoeding en gewichtsverlies hebben ook een ongunstige invloed op de uitkomt van de behandeling en de duur van de overleving. Een verwijzing naar een diëtist is daarom een vast onderdeel van de behandeling bij slokdarmkanker.