site logo

Diagnostiek

AAA

Als uw huisarts vermoedt dat u mogelijk endeldarmkanker heeft, zal de huisarts u doorverwijzen naar een medisch specialist. Meestal een maagdarmlever-arts. Deze houdt bij de eerste afspraak een gesprek met u en doet lichamelijk onderzoek. Daarna is een kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie) nodig om de diagnose te stellen.

coloscopie onderzoeken

Van afwijkingen in de darm die tijdens de coloscopie aan het licht komen, neemt de arts meteen een stukje weefsel (biopt) weg. De patholoog zal dit weefsel nader onderzoeken op de aanwezigheid van tumorcellen. Lijkt er op basis van deze onderzoeken bij u sprake van endeldarmkanker, dan volgt nader onderzoek. Bijvoorbeeld bloedonderzoek, een MRI-scan van de onderbuik, een CT-scan van de buik en een röntgenfoto van de longen. Deze onderzoeken zijn nodig om vast te stellen of de tumor is doorgegroeid in omringende weefsels. En zo ja hoever de tumor is doorgegroeid. En of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren, de lever of andere organen.

Deze diagnostiek levert informatie op over:

  • Het stadium van de ziekte: invasieve groei van de tumor, de grootte van de tumor, de hoeveelheid gezond weefsel rondom de tumor dat bij een eventuele operatie is weg te halen, het aantal lymfeklieren met tumorcellen, de aanwezigheid van uitzaaiingen op afstand (bijvoorbeeld in lever, buikvlies of longen);
  • De tumorkenmerken: de groeisnelheid (tumorgraad).

De conclusie van de diagnostiek kan bijvoorbeeld zijn:

“Er is sprake van een matig gedifferentieerd adenocarcinoom gelokaliseerd op 10 cm van de anus, met doorgroei in de muscularis propria (de spierlaag in de darmwand), zonder aanwijzingen voor pathologische lymfeklieren of uitzaaiingen op afstand.”

Login portal voor professionals