site logo

Leukemie

AAA

Op deze website treft u algemene informatie aan over leukemie, ook wel bloedkanker genoemd. Omdat de behandeling van kanker in toenemende mate een ‘behandeling op maat’ (gepersonaliseerde behandeling) wordt, is het onmogelijk hier alle afwegingen in detail te bespreken. Het is echter belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er met u aan de hand is. En wat er de komende tijd met u gaat gebeuren. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen over wat u wel en niet wilt. Vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Het is belangrijk dat u alles goed heeft begrepen, dat het behandelplan samen met u is opgesteld. En dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan voor u.

Leukemie is een vorm van kanker waarbij het beenmerg teveel witte bloedcellen maakt. Deze witte bloedcellen ‘rijpen’ bovendien niet goed waardoor ze hun werk niet goed kunnen verrichten. Het overschot aan (kwaadaardige) witte bloedcellen in het beenmerg leidt bovendien tot een tekort aan andere normale bloedcellen, zoals rode bloedcellen en bloedplaatjes. Als de kwaadaardige witte bloedcellen in de bloedbaan en in de organen terechtkomen ontstaan klachten als: gezwollen lymfeklieren, een vergrote milt en/of een vergrote lever.

Soorten leukemie

Er bestaan verschillende soorten leukemie. Als de ziekte zich snel ontwikkelt, spreken we van acute leukemie. Wanneer de ziekte langzaam verloopt en meestal van langere duur is, spreken we van chronische leukemie. Het type witte bloedcel dat ongecontroleerd gaat delen, bepaalt of we spreken van lymfatische of myeloïde leukemie. Ontstaan de leukemiecellen  in de ontwikkeling van lymfoïde voorlopercel naar bloedcel, dan noemen we dit lymfatische leukemie. Ontstaan de leukemiecellen in de ontwikkeling van myeloïde voorlopercel naar bloedcel, dan spreken we van myeloïde leukemie.

De meest voorkomende vormen van leukemie zijn:

  • acute lymfatische leukemie
  • acute myeloïde leukemie
  • chronische lymfatische leukemie
  • chronische myeloïde leukemie.
  • hairy-cell-leukemie: Hairy-cell-leukemie is een ziekte waarbij er een tekort is aan alle soorten bloedcellen. De ziekte heet hairy-cell-leukemie, omdat de leukemiecellen er onder de microscoop een beetje ‘harig’ uitzien vanwege de fijne uitlopertjes op de buitenkant van de cellen

Het verschil tussen de soorten leukemie is belangrijk voor het voorspellen van het verloop van de ziekte en voor het bepalen van de behandeling.

Login portal voor professionals