site logo

Slokdarmkanker

AAA

Deze website biedt algemene informatie over slokdarmkanker, ook wel oesofaguscarcinoom genoemd. Omdat de behandeling van kanker in toenemende mate een ‘behandeling op maat’ (gepersonaliseerde behandeling) wordt, is het onmogelijk hier alle afwegingen in detail te bespreken. Het is echter belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er met u aan de hand is. En wat er de komende tijd met u gaat gebeuren. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen over wat u wel en niet wilt. Vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Het is belangrijk dat u alles goed heeft begrepen, dat het behandelplan samen met u is opgesteld. En dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan voor u.

Verschillende typen slokdarmkanker

Er zijn verschillende typen slokdarmkanker. Elk type ontstaat uit een ander soort cellen in de slokdarm. De twee meest voorkomende typen slokdarmkanker zijn adenocarcinoom en plaveiselcelcarcinoom van de slokdarm. Een adenocarcinoom ontstaat uit het klierweefsel van de slokdarm, meestal in het onderste gedeelte van de slokdarm. Het plaveiselcelcarcinoom ontstaat meestal boven in de slokdarm. De tumorcellen kunnen via de lymfebanen uitzaaien naar lymfeklieren in de buurt van de slokdarm. Of via de bloedvaten uitzaaien naar andere organen.

Slokdarmkanker veroorzaakt meestal pas lichamelijke klachten als de tumor flink groot is. Daardoor wordt de kanker helaas vaak pas in een laat stadium ontdekt. Klachten die kunnen wijzen op slokdarmkanker zijn: moeite met slikken, eten dat niet goed wil zakken, zuurbranden, verminderde eetlust, gewichtsverlies, pijn achter het borstbeen of tussen de schouderbladen en vermoeidheid door de bloedarmoede als gevolg van bloedverlies. Het bloedverlies zelf merkt u vaak niet.

slokdarmkanker

 

Login portal voor professionals