site logo

Plaveiselcelcarcinoom

AAA

Op deze website treft u algemene informatie aan over het plaveiselcelcarcinoom, een vorm van huidkanker. Omdat de behandeling steeds meer op maat (gepersonaliseerd) gegeven wordt, is het onmogelijk alle afwegingen hier in detail te bespreken. Het is echter wel belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er aan de hand is. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen en vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Voor het omgaan met deze ziekte is het belangrijk dat u alles goed begrepen heeft, dat het behandelplan samen met u is opgesteld en dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan.

Er zijn verschillende vormen van huidkanker. Ze ontstaan elk uit een andere huidlaag en ander celtype in de huid. De meest voorkomende vormen van huidkanker zijn het basaalcelcarcinoom (dit ontstaat uit de onderste (basale) laag van de opperhuid), het plaveiselcelcarcinoom (dit ontstaat uit de cellen van de opperhuid) en het melanoom (dit ontstaat uit de pigmentcellen in de huid (de melanocyten)).

Het plaveiselcelcarcinoom komt vooral voor op plaatsen op de huid die (veelvuldig) zijn blootgesteld aan de zon, zoals het gezicht en de handen. Meestal begint het plaveiselcelcarcinoom als een rozerood knobbeltje, soms met een schilferend korstje. Als dit korstje loskomt, blijft er een zweertje over dat vaak moeilijk geneest. Bij behandeling in een vroeg stadium van het plaveiselcelcarcinoom zijn de vooruitzichten gunstig. Soms ontwikkelt het plaveiselcelcarcinoom zich snel en kan het uitzaaien naar lymfeklieren en andere organen.

Login portal voor professionals