site logo

Vulvakanker

AAA

Deze website biedt algemene informatie over vulvakanker, ook wel vulvacarcinoom genoemd. Omdat de behandeling van kanker in toenemende mate een ‘behandeling op maat’ (gepersonaliseerde behandeling) wordt, is het onmogelijk hier alle afwegingen in detail te bespreken. Het is echter belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er met u aan de hand is. En wat er de komende tijd met u gaat gebeuren. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen over wat u wel en niet wilt. Vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Het is belangrijk dat u alles goed heeft begrepen, dat het behandelplan samen met u is opgesteld en dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan voor u.

Zeldzame aandoening

De vulva is de medisch benaming voor de huid rond de schede en bestaat uit de kleine en grote schaamlippen en de clitoris. Vulvakanker is een zeldzame kwaadaardige aandoening van de huid rond de schede. Vulvakanker ontstaat zeer langzaam uit afwijkende cellen in de huid van de vulva.  Er bestaan twee vormen van vulvakanker, die elk uit een andere huidafwijking ontstaan: VIN (vulvaire intra-epitheliale neoplasie) en LS (lichen sclerosus). Deze huidafwijkingen zijn bijna altijd goedaardig, bij minder dan 10 procent van de patiënten groeien ze echter uit tot kanker.

VIN (vulvaire intra-epitheliale neoplasie) is een huidafwijking die op twee manieren kan ontstaan. In de helft van de gevallen ontstaat de aandoening spontaan (geen oorzaak aantoonbaar). De andere helft ontstaat als gevolg van een infectie met het humaan papillomavirus (HPV, het wrattenvirus). Als VIN onbehandeld blijft, ontstaat in 5 tot 10 procent van de gevallen vulvakanker.

LS (lichen sclerosus) komt vaker voor dan VIN. Lichen betekent wit en sclerosus betekent hard, dus de huid van de vulva wordt hierbij harder en witter. LS is een goedaardige huidafwijking waarvan de oorzaak onbekend is. De afwijking houdt vaak jaren aan. Bij ongeveer 5% van de vrouwen met LS kan na verloop van tijd vulvakanker ontstaan.

vulvakanker

De belangrijkste klachten van vrouwen met vulvakanker zijn jeuk, branderigheid en irritatie van en pijn aan de schaamlippen, vooral tijdens en na het plassen. Soms is een zwelling voelbaar en treedt er bloedverlies op. Vaak bestaan de jeuk en irritatie (achteraf gezien) al jaren.

Login portal voor professionals