site logo

Maagkanker

AAA

Deze website biedt algemene informatie over maagkanker, ook wel adenocarcinoom genoemd. Omdat de behandeling van kanker in toenemende mate een ‘behandeling op maat’ (gepersonaliseerde behandeling) wordt, is het onmogelijk hier alle afwegingen in detail te bespreken. Het is echter belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er met u aan de hand is. En wat er de komende tijd met u gaat gebeuren. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen over wat u wel en niet wilt. Vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Het is belangrijk dat u alles goed heeft begrepen, dat het behandelplan samen met u is opgesteld. En dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan voor u.

Maagkanker is een ziekte waarbij slijmvliescellen van de binnenbekleding van de maag ongeremd delen en zo een gezwel (een tumor) vormen. Meestal is de tumor al enige tijd in de maag aanwezig voordat er klachten optreden. De tumorcellen kunnen via de lymfebanen en/of de bloedvaten  uitzaaien naar andere organen. Klachten die kunnen wijzen op maagkanker zijn: afkeer voor bepaald voedsel (koffie, vlees en bepaalde kruiden), verminderde eetlust, snel een vol gevoel, misselijkheid, zeurende pijn in de bovenbuik, brandend maagzuur, braken en gewichtsverlies. Daarnaast kan er bloedarmoede ontstaan als gevolg van (sijpelend) bloedverlies uit de maag. Het kan zijn dat u geen bloed braakt, maar dat het bloedverlies te herkennen is aan zwarte ontlasting (oud bloed).

Goedaardige aandoeningen

Er zijn ook enkele (veel voorkomende) goedaardige aandoeningen van de maag, zoals de maagzweer en de maagslijmvliesontsteking.

Bij een maagzweer is er een gat in de beschermende slijmvlieslaag van de maag ontstaan. Als een infectie met een bacterie (Helicobacter pylori) de oorzaak is van de maagzweer, volgt een behandeling met een combinatie van antibiotica en een maagzuurremmer. Is er geen Helicobacter pylori in de maag aanwezig dan volgt een behandeling met alleen maagzuurremmers. Deze verminderen de aanmaak van maagzuur (tijdelijk), waardoor het gat in de slijmvlieslaag beter kan genezen.

Een maagslijmvliesontsteking, ook wel gastritis genoemd, is een ontsteking van de binnenste laag van de maag. Dit slijmvlies is betrokken bij de aanmaak van maagzuur, het zuur dat nodig is voor de spijsvertering. Het slijmvlies maakt tevens een dikke slijmvlieslaag aan die de maag beschermt tegen het agressieve maagzuur. Een acute maagslijmvliesontsteking kan ontstaan door het gebruik van bepaalde pijnstillers. De ontsteking geneest meestal spontaan na het stoppen van het gebruik van de pijnstiller. In sommige gevallen zal de arts maagbeschermers voorschrijven die het genezingsproces van het maagslijmvlies kunnen bevorderen.

Login portal voor professionals