site logo

Diagnostiek

AAA

Als uw huisarts vermoedt dat u een NET heeft, zal de huisarts u doorverwijzen naar een specialist.  Maag-darm-lever-arts, chirurg, medisch oncoloog, longarts of internist-endocrinoloog. Deze zal aanvullend onderzoek verrichten dat in eerste instantie bestaat uit een gesprek, lichamelijk onderzoek, aanvullend bloed (hormonen)- en beeldvormend onderzoek. Tevens kan een kijkonderzoek van de maag of de darm nodig zijn. Ook extra beeldvormend onderzoek in de vorm van een CT-scan. Of een zogenaamde DOTATATE-PET-scan van het betrokken deel van het lichaam behoort tot de mogelijkheden. De DOTATATE-PET-scan kan NET graad 1 en 2 – uitleg zie hieronder – duidelijker in beeld brengen. Bij afwijkingen wordt een stukje weefsel (biopt) genomen van het aangedane weefsel. De patholoog onderzoekt dit weefsel op de aanwezigheid van tumorcellen.

Het onderzoek tijdens de diagnostiek levert informatie over:

Het stadium van de ziekte. Dit stadium is afhankelijk van de omvang van de tumor, de aanwezigheid van tumorcellen in de nabijgelegen lymfeklieren en de aanwezigheid van uitzaaiingen in andere organen.

De indeling van NET gebeurt aan de hand van de zogenaamde differentiatiegraad, een maat van het biologisch gedrag van de tumor en daarmee de groeisnelheid.

  • groeit traag:NET graad 1.
  • middelmatige groeisnelheid: NET graad 2.
  • ook wel neuro-endocrien carcinoom (NEC) genoemd: groeit snel en is agressief: NET graad 3.

Daarnaast speelt de aanwezigheid van (over)productie van hormonen een rol bij de indeling van NET.

De conclusie van de diagnostiek kan bijvoorbeeld zijn:

“Er is sprake van een functionele neuro-endocriene tumor graad 2 uitgaande van de alvleesklier, met aanwijzingen voor uitzaaiingen in de lever.”

Login portal voor professionals