site logo

Thymoom

AAA

Deze website biedt algemene informatie over een thymoom, ook wel kanker van de thymus of kanker van de zwezerik genoemd. Omdat de behandeling van kanker in steeds meer een ‘behandeling op maat’ (gepersonaliseerde behandeling) wordt, is het onmogelijk hier alle afwegingen in detail te bespreken. Het is echter belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er met u aan de hand is en wat er de komende tijd met u gaat gebeuren. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen over wat u wel en niet wilt en vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Het is belangrijk dat u alles goed heeft begrepen, dat het behandelplan samen met u is opgesteld en dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan voor u.

De thymus is een orgaan in de borstkas, gelegen direct achter het borstbeen. De thymus is op kinderleeftijd belangrijk bij rijping van het afweersysteem van het lichaam. Later in het leven heeft de thymus geen functie meer en neemt de omvang ervan af. Over het algemeen is de thymus rond het dertigste levensjaar verdwenen.

Ongeremd delen

Als cellen van de thymus ongeremd gaan delen ontstaat een kwaadaardige tumor achter het borstbeen, een thymoom. Thymomen hebben als eigenschap dat zij erg traag groeien. Ze leiden zelden tot uitzaaiingen in andere organen. Wel kunnen thymomen doorgroeien tot in de omliggende weefsels, bijvoorbeeld in de longvliezen of in het hartvlies.

locatie van zwezerik in het lichaam waar tymoom kan groeien

Klachten

Een thymoom veroorzaakt meestal heel lang geen lichamelijke klachten. Veelal komt een thymoom dan ook per toeval aan het licht als om een andere reden een CT-scan wordt gemaakt. Wanneer wel klachten optreden zijn dit een drukkende pijn achter het borstbeen, hoesten of kortademigheid. Soms maakt het thymoom bepaalde eiwitten aan die de werking van het zenuwstelsel verstoren. Dat kan leiden tot klachten als spierzwakte, dubbelzien of moeite met slikken. Als er sprake is van de aanwezigheid van deze eiwitten samen met de klachten, luidt de diagnose: myastenia gravis. Deze aandoening kan ook voorkomen zonder dat er een thymoom aanwezig is.

Er zijn geen factoren bekend die de kans op het ontwikkelen van een thymoom vergroten.

Login portal voor professionals