site logo

Ziekte van Kahler

AAA

Op deze website treft u algemene informatie aan over multipel myeloom, ook wel Ziekte van Kahler genoemd. Omdat de behandeling van kanker in toenemende mate een ‘behandeling op maat’ (gepersonaliseerde behandeling) wordt, is het onmogelijk hier alle afwegingen in detail te bespreken. Het is echter belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er met u aan de hand is en wat er de komende tijd met u gaat gebeuren. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen over wat u wel en niet wilt en vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Het is belangrijk dat u alles goed heeft begrepen, dat het behandelplan samen met u is opgesteld en dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan voor u.

Multipel myeloom is een kwaadaardige aandoening van plasmacellen. Plasmacellen zijn bepaalde witte bloedcellen, de cellen die afweerstoffen maken. Plasmacellen bevinden zich meestal in het beenmerg. Door fouten in het erfelijk materiaal (DNA) van de plasmacellen, kunnen de plasmacellen kwaadaardig worden. In dat geval blijven de plasmacellen zich voortdurend delen. Er ontstaat een ongeremde celdeling.

De kwaadaardige plasmacellen (ook wel myeloomcellen genoemd) delen in het beenmerg en vormen haarden. Er ontstaan veelal meerdere (multipele) haarden in het beenmerg, vandaar de naam multipel myeloom. De haarden bevinden zich meestal in de ribben, de wervelkolom, de heupen, de schedel, bovenarmen en/of bovenbenen.

De myeloomcellen veroorzaken botafbraak. Dit veroorzaakt pijn. Soms kunnen botten spontaan breken. Belangrijke andere klachten van de ziekte kunnen zijn: minder goed kunnen inspannen als gevolg van bloedarmoede, vermoeidheid als de werking van de nieren afneemt of misselijkheid als gevolg van een verhoogde hoeveelheid kalk (calcium) in het bloed.

Login portal voor professionals