site logo

Extra informatie

AAA

Bijzondere situaties

  • Wat kunt u zelf nog doen?
    Het is belangrijk alert te zijn op verschijnselen die kunnen wijzen op een recidief (het terugkeren van een tumor op dezelfde plaats) of op nieuwe huidtumoren elders op het lichaam. Controleer daarom een keer per maand uw huid overal op nieuwe dan wel veranderde plekken. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts of dermatoloog. De meest voorkomende oorzaak van huidkanker is overmatige blootstelling aan zonlicht. Het is daarom verstandig verdere zonbeschadiging van de huid te voorkomen door het nemen van beschermende maatregelen. Pas daarom op voor overmatige zonnen en gebruik altijd een zonnebrandcrème van voldoende hoge bescherming.
  • Erfelijkheid
    Basaalcelcarcinomen komen vooral voor bij patiënten met een licht huidtype die gedurende het leven veel blootgesteld zijn aan de zon. Dit huidtype erft u van uw ouders en op die manier erft u dus ook de gevoeligheid voor het ontwikkelen van huidkanker. Basaalcelcarcinomen kunnen ook voorkomen in het kader van een zogenaamd tumorsyndroom (een afwijking in de erfelijke aanleg van het DNA). Hierbij ontwikkelen patiënten op zeer jonge leeftijd (tienerjaren) al basaalcelcarcinomen.

Cijfers en feiten

Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende (huid)kanker in Nederland. Het aantal mensen per jaar bij wie basaalcelcarcinoom wordt vastgesteld is de afgelopen veertig jaar enorm toegenomen en zal de komende jaren naar verwachting blijven stijgen. Momenteel ontwikkelt één op de zes Nederlanders in zijn of haar leven een basaalcelcarcinoom. De kans om te overlijden aan basaalcelcarcinoom is zeer gering. Wel bestaat er een kans van 30% dat er een volgend basaalcelcarcinoom of een andere vorm van huidkanker ergens anders op het lichaam zal ontstaan.

Login portal voor professionals