site logo

Extra informatie

AAA

Bijzondere situaties

  • Erfelijkheid
    Leukemie ontstaat door veranderingen in de genen. Deze veranderingen ontstaan alleen in de bloedcellen. De afwijkingen worden niet overgebracht op het nageslacht. Leukemie is dus niet erfelijk.

Cijfers en feiten

Alle soorten leukemie komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

  • Acute lymfatische leukemie: Per jaar krijgen ongeveer 225 mensen in Nederland acute lymfatische leukemie. Meer dan de helft van alle patiënten is jonger dan 20 jaar. Bijna de helft (45%) van de patiënten is na 5 jaar nog in leven.
  • Acute myeloïde leukemie: Acute myeloïde leukemie komt vooral voor onder oudere mensen. Van de ongeveer 700 patiënten met acute myeloïde leukemie per jaar zijn 2 op de 3 patiënten 60 jaar of ouder. Van de patiënten die in de periode 2008-2012 de ziekte kregen, was 1 op de 5 na vijf jaar nog in leven.
  • Chronische lymfatische leukemie: Ieder jaar krijgen ongeveer 900 patiënten in Nederland chronische lymfatische leukemie. De meeste patiënten zijn tussen de 55 en 85 jaar oud. 80% van de patiënten is na 5 jaar nog in leven.
  • Chronische myeloïde leukemie: Het aantal patiënten met een chronische myeloïde leukemie (CML) is sinds 2000 vrij constant, rond 175 patiënten per jaar. De meeste patiënten zijn tussen de 40 en 80 jaar oud. Ongeveer 70% van de patiënten is na 5 jaar nog in leven.
  • Hairy-cell-leukemie: Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 40 mensen hairy-cell-leukemie. Deze zeldzame ziekte komt het meest voor bij mensen rond de 50 jaar.

Nuttige websites

Login portal voor professionals