site logo

Extra informatie

AAA

Bijzondere situaties

  • Kinderwens na zaadbalkanker
    Moet bij u aanvullende chemotherapie plaatsvinden en heeft u een kinderwens, maak dit dan vóór de start van de chemotherapie kenbaar aan uw behandelend arts. Door de chemotherapie bestaat het risico dat jonge mannen onvruchtbaar worden. U kunt voor de start van de chemotherapie spermacellen laten invriezen voor later. De uroloog zal u hiervoor doorverwijzen naar de gynaecoloog.
  • Erfelijkheid en zaadbalkanker
    Ongeveer 1 tot 3% van de mannen met zaadbalkanker hebben een familielid dat ook zaadbalkanker heeft (gehad). Broers of zonen van een man met zaadbalkanker hebben zes tot tien maal meer kans op zaadbalkanker dan mannen bij wie geen zaadbalkanker in de familie voorkomt. Dat is meer dan verwacht zou kunnen worden op basis van toeval en doet vermoeden dat er een erfelijke factor bestaat die de kans op zaadbalkanker vergroot. Die factor is tot op heden echter niet gevonden.  

Cijfers en feiten

In Nederland krijgen jaarlijks 4 tot 6 per 100.000 mannen zaadbalkanker. De ziekte komt vooral voor bij mannen met een leeftijd van ongeveer 20 jaar en mannen tussen de 40 en 50 jaar oud. Het aantal mannen bij wie zaadbalkanker wordt vastgesteld neemt toe; de sterfte als gevolg van deze vorm van kanker neemt echter af.

Nuttige websites

Login portal voor professionals