site logo

Urotheelcelcarcinoom

AAA

Deze website biedt algemene informatie over urotheelcelcarcinoom buiten de blaas, ook wel blaaskanker genoemd. Omdat de behandeling van kanker steeds meer een ‘behandeling op maat’ (gepersonaliseerde behandeling) wordt, is het onmogelijk alles te bespreken. Het is belangrijk dat u goed begrijpt wat er aan de hand is. En wat er de komende tijd met u gaat gebeuren. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen over wat u wel en niet wilt. Vraag een nieuw gesprek aan als dat nodig is. Het is belangrijk dat u alles goed heeft begrepen, dat het behandelplan samen met u is opgesteld. En dat u daar ook volledig achter staat. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan voor u.

Urotheelcelcarcinoom geeft in het beginstadium vrijwel geen klachten. Daardoor is het vaak lastig om de ziekte in een vroeg stadium vast te stellen. Klachten die kunnen wijzen op urotheelcelcarcinoom zijn:

  • bloed in de urine (meestal zonder pijn);
  • pijn bij het plassen;
  • vaak kleine beetjes moeten plassen.

De nieren, urineleiders, blaas en plasbuis zijn bekleed met slijmvlies, het urotheel. Urotheelcelcarcinoom ontstaat als cellen in het urotheel ongeremd gaan delen. De tumor kan zich in de blaas ontwikkelen (blaaskanker ofwel urotheelcelcarcinoom in de blaas). Maar ook in de nieren en of in een van de urineleiders (urotheelcarcinoom buiten de blaas).

Urotheelcelcarcinoom in de blaas: Zie ‘blaaskanker’.

Login portal voor professionals