site logo

Behandeling

AAA

Curatief

Niet-spierinvasieve blaastumor
Bij een niet-spierinvasieve blaastumor is er een aanzienlijke kans (60-70%) dat de tumor terugkeert. In een aantal gevallen zal een tweede TURT moeten plaatsvinden om er zeker van te zijn dat het om een niet-spierinvasieve tumor gaat. Het risico op het terugkeren van de tumor hangt af van de grootte van de tumor, het aantal tumoren in de blaas en de mate van kwaadaardigheid. Na de TURT bekijkt de uroloog door middel van een cystoscopie op gezette tijden in de blaas om er zeker van te zijn dat er geen nieuwe tumor in de blaas is ontstaan. Met behulp van blaasspoelingen is het risico van het terugkeren van blaastumoren soms te verminderen. De soort blaasspoeling is afhankelijk van de agressiviteit van de tumor: medicijnen die de celdeling remmen en de kankercellen doden (cytostatica/chemotherapie) of spoelingen die de afweerreactie tegen kankercellen stimuleren (BCG).

Spierinvasieve blaastumor
In dit geval is de TURT alleen niet afdoende en vindt een controle op de aanwezigheid van uitzaaiingen plaats. Zijn die niet aanwezig dan is een operatie (cystectomie) – tegenwoordig in toenemende mate  voorafgegaan door  chemotherapie –  de beste behandeloptie. De chemotherapie heeft hierbij als doel eventueel aanwezige microscopische (niet met het blote oog of op röntgenfoto’s zichtbare) en zichtbare locoregionale lymfeklier uitzaaiingen te vernietigen, waardoor  de overlevingskans toeneemt.

Tijdens de operatie verwijdert de uroloog  de blaas en de lymfeklieren rondom de blaas. Bij mannen wordt meestal ook de prostaat verwijderd en bij vrouwen doorgaans ook de baarmoeder en eierstokken. Na de operatie zal de urine ofwel via een kunstmatige uitgang (urinestoma) het lichaam verlaten, dan wel via een nieuwe blaas die van een stuk darm wordt gemaakt.

Bij sommige patiënten bestaat de behandeling niet uit een operatie maar uit radiotherapie (bestraling). Bijvoorbeeld als de patiënt vanwege een slechte conditie niet in staat is om een operatie te ondergaan of als de patiënt niet geopereerd wenst te worden. Soms is  een combinatie van chemotherapie en  bestraling mogelijk. In het geval van een kleine tumor in het dak van de blaas volstaat het verwijderen van een deel van de blaas  in combinatie met radiotherapie.

Behandeling operatie

Palliatief

Wanneer er sprake is van uitzaaiingen in verschillende organen is een in opzet genezende (curatieve) behandeling niet mogelijk. In deze situatie bestaat de behandeling uit chemotherapie. Chemotherapie remt de celdeling en/of doodt de kankercellen. Dit vertraagt het voortschrijden van  de ziekte en vermindert de klachten.

Radiotherapie kan lokale klachten van de blaas bij uitgezaaide blaaskanker verminderen.

behandeling van een tumor dmv chemotherapie

Login portal voor professionals