site logo

Dunne darmkanker

AAA

Deze website biedt algemene informatie over dunne darmkanker, ook wel duodenumcarcinoom genoemd. Omdat de behandeling van kanker in toenemende mate een ‘behandeling op maat’ (gepersonaliseerde behandeling) wordt, is het onmogelijk hier alle afwegingen in detail te bespreken. Het is echter belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er met u aan de hand is. En wat er de komende tijd met u gaat gebeuren. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen over wat u wel en niet wilt. Vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Het is belangrijk dat u alles goed heeft begrepen, dat het behandelplan samen met u is opgesteld. En dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan voor u.

Dunne darmkanker is een weinig voorkomende aandoening, waarbij slijmvliescellen in de dunne darm ongeremd delen en uiteindelijk een gezwel (tumor) vormen. Dit proces duurt vaak vele jaren. Eerst vormt zich hierbij een goedaardige poliep, die vervolgens kan uitgroeien tot een kwaadaardig gezwel. De tumorcellen kunnen zich via de lymfebanen naar nabij gelegen lymfeklieren verspreiden en/of via de bloedvaten naar andere organen. Dunne darmkanker geeft in een vroeg stadium meestal geen klachten. Er ontstaan vaak pas klachten als de tumor door de darmwand heen groeit, de darm blokkeert of is uitgezaaid naar andere plekken in het lichaam. Klachten die dan kunnen optreden zijn misselijkheid, braken, onverklaarbaar gewichtsverlies en langdurig bloedverlies via de ontlasting.

Poliep

Een poliep in de dunne darm is een woekering van het slijmvlies van de dunne darm. Poliepen kunnen variëren in grootte en in vorm: van een speldenknop tot een poliep van enkele centimeters groot. Het ontstaan van poliepen in de dunne darm is een zeldzaam fenomeen. Bovendien zijn verreweg de meeste poliepen  goedaardig en blijven altijd goedaardig. Bevat een poliepen echter ‘onrustige’ cellen dan kan de poliep op den duur uitgroeien tot een kwaadaardige tumor en is er sprake van dunne darmkanker. Aan de buitenkant van een poliep is niet te zien of de poliep wel of geen onrustige cellen bevat. Hiervoor is nader onderzoek  van de poliep in het laboratorium nodig.

Login portal voor professionals