site logo

Nierkanker

AAA

Deze website biedt algemene informatie over nierkanker. Omdat de behandeling van kanker in toenemende mate een ‘behandeling op maat’ (gepersonaliseerde behandeling) wordt, is het onmogelijk hier alle afwegingen in detail te bespreken. Het is echter belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er met u aan de hand is. En wat er de komende tijd met u gaat gebeuren. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen over wat u wel en niet wilt. Vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Het is belangrijk dat u alles goed heeft begrepen, dat het behandelplan samen met u is opgesteld. En dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan voor u.

We spreken van nierkanker als er een ongeremde groei is van cellen die zich niets aantrekken van de signalen die ons lichaam afgeeft om te stoppen met groeien. Nierkanker kent verschillende vormen. Het meest voorkomende type nierkanker bij volwassenen is het niercelcarcinoom (90-95% van de gevallen). De informatie die u hier leest gaat over deze vorm van nierkanker.

Nierkanker geeft in het beginstadium vrijwel geen klachten en wordt daardoor vaak (bij 35-50% van de patiënten) per toeval ontdekt als er om een andere reden een echo of ander beeldvormend onderzoek van de buik plaatsvindt. De klachten die kunnen optreden bij nierkanker zijn bloed in de urine (meestal zonder pijn), een voelbare zwelling in de buik en pijn in de nierstreek of in de zij. Ook algemene klachten als nachtzweten, aanhoudende koorts, verlies van eetlust, onverklaarbaar gewichtsverlies, moeheidsklachten en gevoel van lusteloosheid kunnen voorkomen bij nierkanker. Nierkanker kan via de lymfeklieren en of bloed uitzaaien naar bijvoorbeeld de longen, lever, bot en hersenen.

Goedaardig gezwel

Een goedaardig gezwel in de nier (oncocytoom, angiomyolipoom) kan lijken op nierkanker. Soms kan onderzoek van een stukje weefsel van het gezwel (biopt) meer duidelijkheid geven over de precieze aard van het gezwel. Het is echter niet altijd mogelijk vast te stellen wat de precieze aard van de aandoening is. Hierdoor kan het voorkomen dat uw arts het nodig vindt de nier of een deel van de nier te verwijderen en dat achteraf  – na nader onderzoek van het verwijderde weefsel – blijkt dat het gezwel toch goedaardig was.

Login portal voor professionals