site logo

Schildklierkanker

AAA

Op deze website treft u algemene informatie aan over schildklierkanker. Omdat de behandeling steeds meer op maat (gepersonaliseerd) gegeven wordt, is het onmogelijk alle afwegingen hier in detail te bespreken. Het is echter wel belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er aan de hand is. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen en vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Voor het omgaan met deze ziekte is het belangrijk dat u alles goed begrepen heeft, dat het behandelplan samen met u is opgesteld en dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan.

Schildklierkanker is een kwaadaardig gezwel van de schildklier. Het is een zeldzame aandoening waarvan de precieze oorzaak nog niet bekend is. Er zijn wel factoren bekend die de kans op het krijgen van schildklierkanker vergroten, zoals bestraling van de hals en het hebben van familieleden met schildklierkanker. Schildklierkanker groeit meestal langzaam; het kan soms jaren duren voordat er klachten optreden. De ziekte kan dus een toevalsbevinding zijn bij medisch onderzoek vanwege een andere reden. Het belangrijkste verschijnsel van schildklierkanker is een zwelling in de hals.

Afwijkingen aan de schildklier kunnen ook goedaardig zijn. Om vast te stellen of de zwelling in de hals wel of geen kanker is, is een punctie nodig. Hierbij haalt de arts met behulp van een dunne, holle naald cellen uit de zwelling. Dit gebeurt meestal met behulp van echografiebeelden. Is de zwelling goedaardig, dan kan de punctie na 6 tot 12 maanden herhaald worden om na te gaan of er verandering is opgetreden.

Login portal voor professionals