Melanoom
Op deze website treft u algemene informatie aan over het melanoom. Omdat de behandeling steeds meer op maat (gepersonaliseerd) gegeven wordt, is het onmogelijk alle afwegingen hier in detail te bespreken. Het is echter wel belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er aan de hand is. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen. Vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Voor het omgaan met deze ziekte is het belangrijk dat u alles goed begrepen heeft, dat het behandelplan samen met u is opgesteld. En dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan.
Er zijn verschillende vormen van huidkanker. Ze onstaan elk uit een andere huidlaag en ander celtype in de huid. De meest voorkomende vormen van huidkanker zijn het basaalcelcarcinoom (dit ontstaat uit de onderste (basale) laag van de opperhuid), het plaveiselcelcarcinoom (dit ontstaat uit de cellen van de opperhuid) en het melanoom (dit ontstaat uit de pigmentcellen in de huid (de melanocyten)).
Het melanoom komt vooral voor bij mensen met een blanke huid. Er is sprake van een melanoom als een groep pigmentcellen ontspoort tot kankercellen (melanoom betekent letterlijk: zwart gezwel). Soms ontstaat een melanoom in een bestaande moedervlek, een gebied in de huid waar zich veel melanocyten bevinden. Melanomen kunnen ook ontstaan op de slijmvliezen van de anus/geslachtsorganen en de mond/neus en daarnaast ook in het oog (het netvlies bevat namelijk ook pigmentcellen).
Het melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker: het kan de diepte in groeien en kan uitzaaien naar lymfeklieren en andere organen. Het is daarom belangrijk om bij twijfel over moedervlekken en andere pigmentvlekjes zo snel mogelijk naar de huisarts of naar een dermatoloog (huidarts) te gaan om de plek te laten beoordelen.
Een melanoom is meestal groter en onregelmatiger van vorm dan een moedervlek. Een groter wordende moedervlek kan wijzen op een melanoom evenals een niet-genezend wondje.
Goedaardige huidafwijkingen
Ook goedaardige huidafwijkingen kunnen bovenstaande klachten veroorzaken. Soms is het lastig om een onderscheid te maken tussen een goedaardige of een kwaadaardige aandoening. De meeste patiënten met huidafwijkingen worden daarom verwezen naar een dermatologisch team. De dermatoloog kan vaak door goed te kijken al een inschatting maken of iets een goed- of kwaadaardige afwijking is. Bij twijfel kan onderzoek door een patholoog aan een huidbiopt (een klein stukje weefsel) of een groter stuk huidweefsel duidelijkheid brengen.