site logo

Diagnostiek

AAA

Bij onregelmatig bloedverlies tussen de menstruaties of bij bloedverlies of bruine afscheiding na de overgang is onderzoek op zijn plaats (uitstrijkje en een inwendige echo van de baarmoeder). De huisarts kan dit onderzoek aanvragen. Levert dit onderzoek afwijkende uitslagen op dan zal de huisarts u doorverwijzen naar de gynaecoloog.

Onderzoek

Welke onderzoeken er plaatsvinden hangt onder andere af van uw conditie, leeftijd en stadium van de ziekte. Bij klachten of een verdenking op baarmoederkanker zal de gynaecoloog u diverse vragen stellen. En een algemeen lichamelijk onderzoek verrichten. Daarna volgt een inwendig onderzoek. Mogelijk maakt de gynaecoloog ook een uitstrijkje. De patholoog bekijkt de cellen in het uitstrijkje onder een microscoop om te beoordelen of er verder onderzoek noodzakelijk is. Echografie geeft inzicht in de omvang van de baarmoeder, de dikte van het baarmoederslijmvlies en de eierstokken. Dit onderzoek kan via de buikhuid of via de vagina (inwendige echo) plaatsvinden. Als de dikte van het baarmoederslijmvlies afwijkend is kan de arts besluiten met een zuigbuisje meteen wat weefsel van het baarmoederslijmvlies weg te halen (microcurettage). Dit is over het algemeen niet pijnlijk. De patholoog zal het weefsel uit de baarmoederholte onder de microscoop onderzoeken. Het duurt ongeveer 1 week voordat de uitslag hiervan bekend is.

Beeldvormende onderzoeken

Als er sprake is van baarmoederkanker vinden er soms nog een aantal beeldvormende onderzoeken plaats, zoals röntgenonderzoek van de longen, een CT-scan en/of een MRI-scan. Dit moet duidelijk maken in welk stadium de ziekte zich bevindt en of er mogelijk uitzaaiingen in het lichaam zijn.

Login portal voor professionals