site logo

Extra informatie

AAA

Bijzondere situaties

  • Wat kunt u zelf nog doen?
    Het is belangrijk alert te zijn op verschijnselen die kunnen wijzen op een recidief (het terugkeren van een tumor op dezelfde plaats) of op nieuwe huidtumoren elders op het lichaam. Controleer daarom een keer per maand uw huid overal op nieuwe dan wel veranderde plekken. Hou ook de lymfeklieren in de gaten. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts of dermatoloog. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is overmatige blootstelling aan zonlicht. Het is daarom belangrijk verdere beschadiging van de huid door de zon te voorkomen. Voorkom overmatige blootstelling aan de zon. Draag bedekkende kleding en gebruik op de niet bedekte huiddelen een zonnebrandcrème van voldoende hoge bescherming.
  • Erfelijkheid
    Plaveiselcelcarcinomen komen vooral voor bij patiënten met een licht huidtype die veel zonblootstelling hebben gehad. Dit huidtype erft u van uw ouders en in op die manier erft u dus ook de gevoeligheid voor het ontwikkelen van huidkanker.

Plaveiselcelcarcinomen kunnen ook voorkomen in het kader van een zogenaamd tumorsyndroom (een afwijking in de erfelijke aanleg van het DNA). Hierbij ontwikkelen patiënten op zeer jonge leeftijd (kinder- en tienerjaren) al plaveiselcelcarcinomen.

Cijfers en feiten

Het plaveiselcelcarcinoom is de op twee na meest voorkomende vorm van huidkanker in Nederland. Jaarlijks wordt bij 15.000 mensen in Nederland plaveiselcelcarcinoom vastgesteld. Grote tumoren, tumoren op de lip en tumoren op het oor kunnen uitzaaien. Over het algemeen is de prognose van een patiënt met een plaveiselcelcarcinoom gunstig. Wie eenmaal een plaveiselcelcarcinoom heeft gehad, heeft een verhoogde kans ergens anders op het lichaam nog een nieuwe huidtumor te ontwikkelen. Controle van de huid bij de dermatoloog is dus belangrijk.

Login portal voor professionals