site logo

Extra informatie

AAA

Bijzondere situaties

  • Kinderwens
    Wilt u nog zwanger worden en bevindt de ziekte zich in een zeer vroeg stadium dan kan de gynaecoloog besluiten om de gezonde eierstok te laten zitten. Bespreek dit met hem of haar.
  • Familiaire (erfelijke) aanleg
    Bij ongeveer 10 procent van de vrouwen met eierstokkanker speelt een erfelijke oorzaak een rol bij het ontstaan van de ziekte. Deze vrouwen zijn draagster van een afwijking in het erfelijke materiaal en hebben een mutatie in een gen dat in gemuteerde vorm ook leidt tot een verhoogde kans op borstkanker (BRCA1- of BRCA2-gen). Tegenwoordig adviseren we alle vrouwen bij wie eierstokkanker is vastgesteld een consult bij de klinisch geneticus om te laten onderzoeken (bloedonderzoek) of er sprake is van een dergelijke genmutatie.

Studies

Alle kennis en kunde over eierstokkanker die we tegenwoordig hebben, is verkregen uit eerdere laboratorium- en patiëntgebonden studies. Dankzij deze kennis en kunde heeft een vrouw met eierstokkanker tegenwoordig betere vooruitzichten dan in het verleden. Om de behandeling verder te verbeteren is echter nog veel medisch-wetenschappelijk onderzoek nodig. Vraag uw arts naar mogelijkheden in uw situatie om aan een studiebehandeling mee te doen.

Nuttige websites

Login portal voor professionals