site logo

Keelkanker

AAA

Op deze website treft u algemene informatie aan over keelkanker. Omdat de behandeling van kanker in toenemende mate een ‘behandeling op maat’ (gepersonaliseerde behandeling) wordt, is het onmogelijk hier alle afwegingen in detail te bespreken. Het is echter belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er met u aan de hand is en wat er de komende tijd met u gaat gebeuren. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen over wat u wel en niet wilt en vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Het is belangrijk dat u alles goed heeft begrepen, dat het behandelplan samen met u is opgesteld en dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan voor u.

Keelkanker is een ziekte waarbij er een kwaadaardig gezwel is ontstaan in de keelholte. De keel is te verdelen in een aantal gebieden die elk hun eigen, specifieke klachten kunnen geven.

De keel is te verdelen in:

  1. Mondholte
  2. Keelholte (farynx), die onder te verdelen is in:
    1. Neuskeelholte (nasofarynx): het gebied achter de neus en boven het gehemelte
    2. Mondkeelholte (orofarynx): het gebied vanaf de amandelen tot aan de slokdarm
    3. Hypofarynx: het gebied tussen de bovenrand van het strottenklepje en het begin van het strottenhoofd(larynx)
  3. Strottenhoofd (larynx)

keelkanker

Keelkanker ontstaat vaak als gevolg van een combinatie van (veel) roken en alcoholdrinken. Tegenwoordig is in toenemende mate ook een infectie met het zogeheten Humane Papillomavirus (HPV) de oorzaak van het ontstaan van deze vorm van kanker. Een besmetting met dit virus vindt plaats via seksueel contact (bij orale seks). Bij keelkanker groeit het gezwel meestal vanuit de cellen van het slijmvlies van de keel. Dit noemen we een plaveiselcelcarcinoom.

De meest voorkomende klachten bij keelkanker zijn: pijn in de keel en/of heesheid gedurende lange tijd (meer dan 2 weken); pijn bij het slikken die uitstraalt naar het oor; of een niet genezende wond en/of zweer aan de tong.

Ook goedaardige aandoeningen kunnen de hierboven genoemde klachten veroorzaken. Het is dan nodig om zorgvuldig na te gaan of er wel of geen sprake is van keelkanker. Dit gebeurt door middel van een onderzoek bij de Keel-, Neus- en Oorarts (KNO-arts). De arts onderzoekt daarbij met allerlei instrumenten zowel de mond- als de keelholte.

Login portal voor professionals