Behandeling
Curatieve behandeling
Onder een curatieve behandeling verstaan we een behandeling die als doel heeft u helemaal te genezen. Beperkt de tumor zich tot de alvleesklier, dan bestaat de behandeling uit combinatie van een operatie en chemotherapie (6 maanden). Het doel van de behandeling is om de kans op genezing zo groot mogelijk te maken.
De operatie is bij alvleesklierkanker altijd uitgebreid. Dat wil zeggen dat de chirurg zowel het deel van de alvleesklier waar de tumor in zit verwijdert. Als ook de twaalfvingerige darm, de galblaas, een deel van de galwegen en de lymfeklieren rondom de alvleesklier. Vier tot zes weken na de operatie start vaak een aanvullende behandeling met chemotherapie. Helaas blijkt bij 30-40% van de patiënten tijdens de operatie dat het niet mogelijk is de tumor te verwijderen. Of dat er toch kleine uitzaaiingen aanwezig zijn die bij de diagnostiek niet zichtbaar waren. In die gevallen beslist de arts alsnog dat alleen een palliatieve behandeling mogelijk is.
Als het tumorweefsel in beperkte mate contact maakt met de omliggende bloedvaten, kan een combinatie van chemotherapie en bestraling een mogelijkheid zijn. De arts kijkt 6-8 weken na deze behandeling opnieuw met beeldvorming naar de omvang van de tumor en het contact met de bloedvaten. Soms is dan toch nog een operatie mogelijk. Ook dan is het doel de kans op genezing zo groot mogelijk te maken.
Palliatieve behandeling
Onder een palliatieve behandeling verstaan we een antitumorbehandeling die u niet meer kan genezen, maar wel uw leven kan verlengen en/of uw klachten kan verminderen.
Bij 3 van de 4 patiënten is de ziekte op het moment van de diagnose al in een gevorderd stadium. Dat wil zeggen dat de tumor is doorgegroeid in omliggende bloedvaten en/of organen of dat er uitzaaiingen zijn elders in het lichaam. Genezing is dan niet meer mogelijk. Afhankelijk van uw lichamelijke conditie kunt u dan in aanmerking komen voor chemotherapie. Het doel daarvan is het voortschrijden van de ziekte zoveel mogelijk af te remmen. En de klachten zoveel mogelijk te verminderen. Heeft u nog een goede lichamelijke conditie, dan komt u bij voorkeur in aanmerking voor een behandeling met diverse chemotherapeutica tegelijk. Is uw conditie minder goed, dan krijgt u slechts één soort chemotherapie. Dit is een mildere behandeling die helaas ook mogelijk minder effectief is.
Ondersteunende behandeling
Bij alvleesklierkanker treedt vaak ongewenst gewichtsverlies op. Dat heeft een aantal oorzaken: verminderde eetlust, toename van energiebehoefte, exocriene en endocriene pancreasinsufficiëntie (zie ‘Extra informatie’) en bijwerkingen van de behandeling.
Het is (bij alle vormen van kanker) belangrijk goed gevoed te blijven. Omdat ondervoeding leidt tot achteruitgang van het algeheel functioneren (door afname van de spierkracht, vermoeidheid en depressie) en welbevinden. Ondervoeding en gewichtsverlies hebben ook een ongunstige invloed op de uitkomst van de behandeling. En de duur van de overleving. Een verwijzing naar een diëtist is daarom een vast onderdeel van de behandeling bij alvleesklierkanker.