site logo

Eierstokkanker

AAA

Deze website biedt algemene informatie over eierstokkanker, ook wel ovariumcarcinoom genoemd. Omdat de behandeling van kanker in toenemende mate een ‘behandeling op maat’ (gepersonaliseerde behandeling) wordt, is het onmogelijk hier alle afwegingen in detail te bespreken. Het is echter belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er met u aan de hand is en wat er de komende tijd met u gaat gebeuren. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen over wat u wel en niet wilt en vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Het is belangrijk dat u alles goed heeft begrepen, dat het behandelplan samen met u is opgesteld en dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan voor u.

Eisprong

Eierstokkanker is een ziekte die uitgaat van het weefsel van de eierstokken. Over het ontstaan van eierstokkanker is weinig bekend. Er zijn aanwijzingen dat de kans op eierstokkanker samenhangt met het aantal eisprongen dat een vrouw in haar leven gehad heeft; hoe minder eisprongen hoe kleiner de kans op eierstokkanker. De afgelopen tien jaar is duidelijk geworden dat eierstokkanker waarschijnlijk niet ontstaat in de eierstokken zelf. De eileiders of de baarmoeder zijn mogelijk de bron van de ziekte.

Eeierstokkanker geeft vaak pas laat klachten. Vandaar de naam ‘ Silent Lady killer’. Meestal zijn er zelfs helemaal geen klachten, zeker niet in een vroeg stadium. Pas als de eierstok groter wordt of als er vocht in de buikholte ontstaat, kunt u het gevoel krijgen dat uw buik steeds dikker wordt, dat er iets in uw buik zit of krijgt u vage maag- of darmklachten.

eierstokkanker

Cyste

Een cyste is een met vocht gevulde holte die zich in de eierstok kan bevinden. Hierdoor wordt de eierstok groter. Eierstokcysten komen veelvuldig voor en zijn meestal goedaardig. De cysten komen vooral voor bij vrouwen tussen de 30 en 45 jaar en kunnen dezelfde vage klachten geven als eierstokkanker.

Login portal voor professionals