site logo

Alvleesklierkanker

AAA

Op deze website treft u algemene informatie aan over alvleesklierkanker, ook wel pancreascarcinoom genoemd. Omdat de behandeling van kanker in toenemende mate een ‘behandeling op maat’ (gepersonaliseerde behandeling) wordt, is het onmogelijk hier alle afwegingen in detail te bespreken. Het is echter belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er met u aan de hand is. En wat er de komende tijd met u gaat gebeuren. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen over wat u wel en niet wilt. Vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Het is belangrijk dat u alles goed heeft begrepen, dat het behandelplan samen met u is opgesteld. En dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan voor u.

Alvleesklierkanker

Alvleesklierkanker is een ziekte waarbij cellen in de alvleesklier (pancreas) ongeremd delen en zo een gezwel (tumor) vormen. Meestal is de tumor al enige tijd in de alvleesklier aanwezig, voordat er lichamelijke klachten ontstaan. De tumorcellen kunnen via de lymfebanen uitzaaien naar nabijgelegen lymfeklieren en/of via de bloedvaten naar andere organen. Lichamelijk ongemak dat kan wijzen op alvleesklierkanker zijn verminderde eetlust, misselijkheid, zeurende buikpijn of pijn in de rug, een verstoord ontlastingspatroon en gewichtsverlies. Als de tumor de galwegen dichtdrukt, kan er geelzucht optreden.

GE-Alvleesklierkanker-Trompert

Goedaardige tumoren van de alvleesklier zijn zeldzaam. Een cystadenoom van de alvleesklier is een goedaardig gezwel met de vorming van cysten.  Een cyste is een met vocht gevulde holte. Hoewel een cystadenoom altijd goedaardig blijft, is operatief verwijderen van een cystadenoom toch nodig  omdat het vaak niet te onderscheiden is van een kwaadaardige tumor in de alvleesklier.

Een ander goedaardig gezwel is de intraductaal papillaire mucineuze tumor (IPMT, ook wel IPMN genoemd). Dit is een slijm afscheidend gezwel dat ontstaat vanuit de afvoergangetjes van de alvleesklier. IPMT is een langzaam groeiende afwijking die op termijn kan overgaan in alvleesklierkanker. Ook de aanwezigheid van een IPMT is daarom een reden om te opereren.

Een derde goedaardige tumorsoort van de alvleesklier is het endocrien gezwel. Deze gezwellen scheiden soms in grote hoeveelheden hormonen uit die de alvleesklier normaal maakt, zoals insuline, glucagon, gastrine en somatostatine. Dit leidt tot lichamelijke klachten die overeenkomen met de verschijnselen die optreden als deze hormonen in grote hoeveelheden in het bloed aanwezig zijn. De klachten verdwijnen pas na het verwijderen van de endocriene tumor in de alvleesklier.

Login portal voor professionals