site logo

Leverkanker

AAA

Deze website biedt algemene informatie over primaire leverkanker, ook wel hepatocellulair carcinoom genoemd. Omdat de behandeling van kanker in toenemende mate een ‘behandeling op maat’ (gepersonaliseerde behandeling) wordt, is het onmogelijk hier alle afwegingen in detail te bespreken. Het is echter belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er met u aan de hand is. En wat er de komende tijd met u gaat gebeuren. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen over wat u wel en niet wilt. Vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Het is belangrijk dat u alles goed heeft begrepen, dat het behandelplan samen met u is opgesteld. En dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan voor u.

Kanker in de lever komt vaak voor en in veel gevallen gaat het om uitzaaiingen van andere soorten kanker, bijvoorbeeld dikkedarmkanker. Op deze pagina gaat het over de kanker die in de lever zelf is ontstaan, zogeheten primaire leverkanker. Primaire leverkanker ontstaat meestal bij patiënten met levercirrose. Dat is een aandoening waarbij het weefsel van de lever zo erg is beschadigd dat het niet meer kan herstellen. Levercirrose kan onder andere ontstaan door overmatig alcoholgebruik, leverontstekingen zoals hepatitis A, B en C, steatose (leververvetting) en een chronische galwegontsteking. Klachten die kunnen wijzen op leverkanker zijn verminderde eetlust, misselijkheid, zeurende pijn in de rechter bovenbuik, geelzucht, vermoeidheid en gewichtsverlies. In veel gevallen groeit de tumor al geruime tijd in de lever voordat er klachten ontstaan.

Goedaardige aandoeningen

In de lever kunnen ook vele goedaardige aandoeningen optreden. De meest voorkomende zijn infecties (o.a. hepatitis A, B, C), steatose (leververvetting) en levercirrose (bijvoorbeeld na een leverinfectie, door medicijngebruik of door alcoholgebruik). Goedaardige cellen groeien soms na verloop van tijd uit tot een kwaadaardige tumor. Het is echter ook mogelijk dat deze goedaardige aandoeningen altijd goedaardig blijven. Dat wil zeggen dat ze niet zullen uitgroeien tot primaire leverkanker. Na onderzoek van cellen in het laboratorium blijkt pas of cellen onschuldig zijn of niet.

Login portal voor professionals