site logo

Extra informatie

AAA
  • Wat kunt u zelf nog doen?
    Het is belangrijk alert te zijn op verschijnselen die kunnen wijzen op een recidief (dus het terugkeren van een tumor op dezelfde plaats) of op nieuwe huidtumoren elders op het lichaam. Controleer daarom een keer per maand uw huid overal op nieuwe dan wel veranderde plekken. Controleer ook uw lymfeklieren in oksel, lies of hoofd-hals gebied; uw behandelend arts zal u leren hoe dit te doen. Bij twijfel bezoekt u uw huisarts of dermatoloog. Omdat de meest voorkomende oorzaak van huidkanker overmatige blootstelling aan zonlicht is, is het verstandig verdere beschadiging van de huid door de zon te voorkomen. Pas daarom op voor overmatige zonnen en gebruik altijd een zonnebrandcrème van voldoende hoge bescherming.
  • Erfelijkheid
    Melanomen komen vooral voor bij patiënten met een licht huidtype. Dit huidtype erft u van uw ouders en op die manier erft u dus ook de gevoeligheid voor het ontwikkelen van huidkanker. Melanomen kunnen ook voorkomen in het kader van een zogenaamd tumorsyndroom (een afwijking in de erfelijke aanleg van het DNA). Hieraan moet gedacht worden als meerdere familieleden een melanoom hebben gehad.

Cijfers en feiten

In Nederland worden per jaar ongeveer 5500 nieuwe melanomen ontdekt. Melanomen kunnen op elke leeftijd ontstaan, met een piek tussen de 30 en 60 jaar. Momenteel is de overlevingskans van alle mensen met een melanoom in Nederland ongeveer 80%. De kans op uitzaaiingen neemt toe naarmate het melanoom dikker is. Bij een uitzaaiing in een schildwachtlymfeklier is kunt u genezen door het operatief verwijderen van de klier. Daarbij kunt u een aanvullende behandeling krijgen met doelgerichte behandelingen of immuuntherapie om de kans op terugkeer van uw ziekte te verminderen.. Bij uitgebreide uitzaaiingen via het bloed in andere organen is genezing in het algemeen meestal niet meer mogelijk. Wel kunnen medicijnen bij sommige patiënten de groei van uitzaaiingen tijdelijk afremmen en de kwaliteit van het leven verbeteren en in zeldzame gevallen kan het zijn dat de ziekte levenslang onder controle blijft.

Nuttige websites

Login portal voor professionals