site logo

Diagnostiek

AAA

Als uw huisarts vermoedt dat u maagkanker heeft, zal de huisarts u doorverwijzen naar een specialist. Meestal een maag-darm-leverarts, medisch oncoloog  of chirurg. Deze verricht aanvullend onderzoek dat in eerste instantie bestaat uit een gesprek, lichamelijk onderzoek, aanvullend bloedonderzoek. En een kijkonderzoek van de maag. Daarnaast kan een endoscopische echografie  deel uitmaken van het onderzoek. Dit is een onderzoek waarbij de specialist met behulp van een flexibele slang (een endoscoop) via de mond, slokdarm en maag met een klein echo-apparaat de organen. En lymfeklieren rondom de maag in beeld brengt.

Diagnose-Gastroscopie-Trompert

Als extra beeldvormend onderzoek kan een CT-scan van de buik en de longen plaatsvinden. De specialist neemt van alle afwijkingen in de maag die tijdens het onderzoek gezien worden een stukje weefsel (biopt) weg. De patholoog onderzoekt dit weefsel op de aanwezigheid van tumorcellen.

Deze diagnostiek levert informatie over:

  • Het stadium van de ziekte: invasieve groei van de tumor, de grootte van de tumor, het aantal aangetaste lymfeklieren, aanwezigheid van uitzaaiingen op afstand (bijvoorbeeld in de lever, het buikvlies of de longen);
  • De tumorkenmerken: de groeisnelheid (differentiatiegraad).

De conclusie van de diagnostiek kan bijvoorbeeld zijn:

“Er is sprake van matig gedifferentieerd adenocarcinoom van de maag, met tumorinvasie tot in de muscularis propria (een laag van de maagwand), zonder aanwijzingen voor uitzaaiingen in de lymfeklieren of uitzaaiingen op afstand.”

Login portal voor professionals