Diagnostiek
Als uw huisarts vermoedt dat u maagkanker heeft, zal de huisarts u doorverwijzen naar een specialist. Meestal een maag-darm-leverarts, medisch oncoloog of chirurg. Deze verricht aanvullend onderzoek dat in eerste instantie bestaat uit een gesprek, lichamelijk onderzoek, aanvullend bloedonderzoek. En een kijkonderzoek van de maag. Daarnaast kan een endoscopische echografie deel uitmaken van het onderzoek. Dit is een onderzoek waarbij de specialist met behulp van een flexibele slang (een endoscoop) via de mond, slokdarm en maag met een klein echo-apparaat de organen. En lymfeklieren rondom de maag in beeld brengt.
Deze diagnostiek levert informatie over:
- Het stadium van de ziekte: invasieve groei van de tumor, de grootte van de tumor, het aantal aangetaste lymfeklieren, aanwezigheid van uitzaaiingen op afstand (bijvoorbeeld in de lever, het buikvlies of de longen);
- De tumorkenmerken: de groeisnelheid (differentiatiegraad).
De conclusie van de diagnostiek kan bijvoorbeeld zijn:
“Er is sprake van matig gedifferentieerd adenocarcinoom van de maag, met tumorinvasie tot in de muscularis propria (een laag van de maagwand), zonder aanwijzingen voor uitzaaiingen in de lymfeklieren of uitzaaiingen op afstand.”