site logo

Diagnostiek

AAA

Als uw huisarts vermoedt dat u mogelijk dunne darmkanker heeft, zal de huisarts u verwijzen naar een medisch specialist (meestal de maag-darm-leverarts). De medisch specialist voert bij het eerste consult een gesprek met u en doet lichamelijk onderzoek. Om de juiste diagnose te stellen voert de specialist (meestal) een kijkonderzoek via de maag (gastroscopie) of (soms) de dikke darm (coloscopie) uit.

Aangezien met gastroscopie en coloscopie niet de hele dunne darm is te onderzoeken volgt soms aanvullend onderzoek in de vorm van een videocapsule-endoscopie of dubbelballon endoscopie. Laat één van deze onderzoeken ergens in de darm een afwijking zien, dan neemt de specialist op die plaats wat weefsel uit de darmwand weg voor nader onderzoek door de patholoog. Is er sprake van dunne darmkanker dan volgt aanvullend bloedonderzoek en een CT-scan. Met een CT scan is vast te stellen of en hoever de tumor is doorgegroeid in de omringende weefsels en of er uitzaaiingen zijn naar de lymfeklieren, de lever of andere organen.

Deze diagnostiek levert informatie over:

  • Het stadium van de ziekte: invasieve groei van de tumor, de grootte van de tumor, het aantal aangetaste lymfeklieren, aanwezigheid van uitzaaiingen op afstand (bijvoorbeeld lever, buikvlies, longen);
  • De tumorkenmerken: de groeisnelheid (tumorgraad).

De conclusie van de diagnostiek kan dan (in medische vaktaal) bijvoorbeeld zijn:

Er is sprake van matig gedifferentieerd adenocarcinoom, gelokaliseerd in het duodenum (het eerste deel van de dunne darm) met tumorinvasie tot in de subserosa (een laag van de darmwand), zonder aanwijzingen voor uitzaaiingen in de lymfeklieren of uitzaaiingen op afstand.

Login portal voor professionals