site logo

Bijnierkanker

AAA

Deze website biedt algemene informatie over bijnierkanker. Omdat de behandeling van kanker in toenemende mate een ‘behandeling op maat’ (gepersonaliseerde behandeling) wordt, is het onmogelijk hier alle afwegingen in detail te bespreken. Het is echter belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er met u aan de hand is. En wat er de komende tijd met u gaat gebeuren. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen over wat u wel. En niet wilt en vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Het is belangrijk dat u alles goed heeft begrepen. Dat het behandelplan samen met u is opgesteld en dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan voor u.

Tumor van de bijnier

Bijnierkanker is een kwaadaardig (maligne) gezwel (tumor) van de bijnier. De kwaadaardige kankercellen vormen zich in de buitenste laag (schors) van een van de bijnieren. Deze vorm van kanker heet daarom ook wel bijnierschorscarcinoom. Er is geen duidelijke oorzaak aan te geven voor het ontstaan van bijnierkanker. Bij verreweg de meeste patiënten veroorzaakt de tumor een te hoge aanmaak van bepaalde bijnierhormonen. Afhankelijk van het soort hormoon ontstaan hierdoor diverse klachten. Een te hoge aanmaak van het hormoon cortisol, bijvoorbeeld, kan leiden tot een vollemaansgezicht. Een toename van vetstapeling op buik en romp, het gemakkelijk ontstaan van blauwe plekken met name oppervlakkig in de huid, een dunner wordende huid, spierzwakte en een hoge bloeddruk. Daarnaast kan er suikerziekte (diabetes mellitus) ontstaan. Sommige patiënten krijgen psychische klachten.

bijnierkanker

Toeval

De meeste bijniertumoren zijn goedaardig en veroorzaken geen klachten. Dat maakt dat goedaardige bijniertumoren vaak bij toeval aan het licht komen. Dat geldt ook voor bijnierincidentalomen, per toeval ontdekte vergrotingen van de bijnier, die bijna altijd goedaardig zijn. Feochromocytomen en bijniertumoren die veroorzaakt zijn door de ziekte van Conn kunnen soms kwaadaardig zijn. Dat wil zeggen dat zij zich verder kunnen verspreiden in het lichaam (uitzaaien).

Afhankelijk van het type, de grootte en de ligging is het ook bij goedaardige tumoren vaak nodig ze operatief te verwijderen.

Login portal voor professionals