site logo

Prostaatkanker

AAA

Deze website biedt algemene informatie over prostaatkanker. Omdat de behandeling van kanker in toenemende mate een ‘behandeling op maat’ (gepersonaliseerde behandeling) wordt, is het onmogelijk hier alle afwegingen in detail te bespreken. Het is echter belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er met u aan de hand is. En wat er de komende tijd met u gaat gebeuren. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen over wat u wel en niet wilt. Vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Het is belangrijk dat u alles goed heeft begrepen, dat het behandelplan samen met u is opgesteld. En dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan voor u.

Vanaf het 30ste levensjaar neemt bij de meeste mannen de prostaat in omvang toe. In de meerderheid van de gevallen gaat het om een goedaardige vergroting. We spreken van prostaatkanker als er sprake is van een ongeremde groei van prostaatcellen. Prostaatkanker zaait meestal pas in een laat stadium van de ziekte uit. Bij een deel van de patiënten is er op het moment van het vaststellen van de diagnose echter al sprake van uitzaaiingen. Prostaatkanker kan via de lymfeklieren uitzaaien naar de onderbuik (bekken) of via de bloedbaan naar de botten. Soms zaait prostaatkanker uit naar de lever of longen.

Plasklachten

Veel mannen brengen plasklachten in verband met prostaatkanker. De meeste mannen met plasklachten hebben echter geen prostaatkanker, maar een goedaardige vergroting van de prostaat. De prostaatklier bestaat uit verschillende gebieden. Plasklachten ontstaan als er sprake is van een goedaardige vergroting van het deel van de prostaat dat rond de urinebuis zit. Als dit deel in omvang toeneemt, drukt het geleidelijk aan de plasbuis dicht, waardoor plasklachten ontstaan. Die plasklachten kunnen bestaan uit een zwakkere straal, moeite met het op gang komen van de straal, nadruppelen of het moeilijk kunnen ophouden van de urine. Prostaatkanker ontstaat bijna altijd in  de buitenste zone van de prostaat. De tumorgroei leidt bijna altijd pas in een zeer laat stadium tot plasklachten. Bij de meeste mannen wordt prostaatkanker dan ook per toeval ontdekt.

Login portal voor professionals