site logo

Blaaskanker

AAA

Deze website biedt algemene informatie over blaaskanker, ook wel urotheelcelcarcinoom genoemd. Omdat de behandeling van kanker in toenemende mate een ‘behandeling op maat’ (gepersonaliseerde behandeling) wordt, is het onmogelijk hier alle afwegingen in detail te bespreken. Het is echter belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er met u aan de hand is. En wat er de komende tijd met u gaat gebeuren. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen over wat u wel en niet wilt. Vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Het is belangrijk dat u alles goed heeft begrepen, dat het behandelplan samen met u is opgesteld. En dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan voor u.

Urotheelcelcarcinoom buiten de blaas: Zie urotheelcelcarcinoom.
Urotheelcelcarcinoom in de blaas: Zie hieronder.

We spreken van kanker als er een ongeremde groei optreedt van cellen die zich niets aantrekken van signalen die ons lichaam afgeven om te stoppen met groeien. Bij blaaskanker maken we onderscheid tussen spierinvasieve en niet-spierinvasieve kwaadaardige tumoren. Bij ruim 90% van de patiënten ontstaat de tumor vanuit het slijmvlies van de blaaswand. Als de tumor zich alleen in het slijmvliesweefsel bevindt, noemen we de tumor niet-spierinvasief. Wanneer een niet-spierinvasief groeiende tumor niet op tijd wordt onderkend of wanneer de tumor agressief van aard is, zal deze na verloop van tijd doorgroeien tot in de blaasspier. Dan ontstaat spierinvasieve blaaskanker. Een spierinvasieve tumor kan via de lymfeklieren uitzaaien naar de onderbuik (bekken) of via de bloedbaan naar andere organen zoals long en lever.

Beginstadium

Blaaskanker geeft in het beginstadium vrijwel geen klachten. Daardoor is het vaak lastig om de ziekte in een vroeg stadium vast te stellen. Klachten die kunnen wijzen op blaaskanker zijn: bloed in de urine (meestal zonder pijn), pijn bij het plassen en vaak kleine beetjes moeten plassen.

blaaskanker

Bij 5 procent van de gezwellen in de blaas gaat het om goedaardige afwijkingen. Het betreft dan papillomen, afwijkingen die dezelfde klachten kunnen geven als blaaskanker.

Login portal voor professionals