site logo

Diagnostiek

AAA

Als de huisarts denkt dat u mogelijk galblaaskanker heeft, zal hij/zij u doorverwijzen naar een specialist. Meestal een maag-darm-leverarts, chirurg of medisch oncoloog. De specialist voert aanvullend onderzoek uit. Doorgaans een gesprek, een lichamelijk onderzoek en aanvullend bloed- en beeldvormend onderzoek. Bij dat laatste wordt meestal een echo of een CT-scan van de buik gemaakt. Afhankelijk van de uitslag daarvan kan een speciale MRI scan (MRCP: Magnetische Resonantie Cholangio Pancreaticografie). Of een ERCP (Endoscopisch Retrograde Cholangio- en Pancreaticografie) nodig zijn. Bij een ERCP onderzoekt de arts via een endoscoop (een flexibele buis) met daaraan een kleine camera de galwegen. Als er afwijkingen aanwezig zijn, neemt de arts ter plekke een beetje weefsel weg voor nader onderzoek door de patholoog.

Deze diagnostiek levert informatie over:

Het stadium van de ziekte. Galblaaskanker is ingedeeld op basis van de mate waarin de tumor is doorgegroeid in de galblaaswand, de lever en/of de bloedvaten. En of er uitzaaiingen zijn naar de lymfeklieren en/of de weefsels rondom de galblaas, zoals de maag, twaalfvingerige darm en buikvlies.

  • de tumor is beperkt tot de galblaaswand: stadium I;
  • de tumor is beperkt tot het omliggende weefsel: stadium II;
  • in stadium III is de tumor lokaal uitgebreid, met mogelijk doorgroei in de lever en/of één andere structuur buiten de lever. Maar groeit nog niet in belangrijke bloedvaten in de lever of in diverse structuren buiten de lever: stadium III;
  • bij stadium IV groeit de tumor in belangrijke bloedvaten in de lever, heeft uitzaaiingen in lymfeklieren buiten het lokale gebied van de galblaas. Of groeit (door) in twee of meer organen of structuren buiten de lever: stadium IV.

De conclusie van de diagnostiek kan bijvoorbeeld zijn:

“Er is sprake van een stadium III galblaaskanker, met aanwijzingen voor uitzaaiingen in het buikvlies en doorgroei richting maag en twaalfvingerige darm.”

Login portal voor professionals