site logo

Anuskanker

AAA

Op deze website treft u algemene informatie aan over anuskanker. Omdat de behandeling van kanker in toenemende mate een ‘behandeling op maat’ (gepersonaliseerde behandeling) wordt, is het onmogelijk hier alle afwegingen in detail te bespreken. Het is echter belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er met u aan de hand is. En wat er de komende tijd met u gaat gebeuren. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen over wat u wel en niet wilt en vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Het is belangrijk dat u alles goed heeft begrepen, dat het behandelplan samen met u is opgesteld. En dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan voor u.

Anuskanker, ook wel anuscarcinoom genoemd, is een zeldzame ziekte waarbij cellen in het anale kanaal (het laatste deel van de darm) ongeremd delen en zo een gezwel (een tumor) vormen. De vorming van zo’n tumor duurt vaak vele maanden tot zelfs jaren. De tumorcellen kunnen via de lymfebanen uitzaaien naar nabij gelegen lymfeklieren en/of via de bloedvaten naar andere organen. Lichamelijke klachten die kunnen wijzen op anuskanker zijn jeuk, irritatie of pijn in de anusstreek, helderrood bloedverlies uit de anus. Vaker of juist minder vaak drang om te poepen (en geen ontlasting ondanks de aandrang) en een gezwel of zweer bij de anus.

Anuskanker

Een veel voorkomende goedaardige afwijking aan de anus zijn aambeien (hemorroïden). Dit zijn uitgezakte zwellichamen van het slijmvlies in het anale kanaal. De klachten lijken op die van anuskanker, zoals jeuk, pijn en helderrood bloedverlies. Aambeien zijn een onschuldige aandoening,  maar kunnen veel ongemak geven.

Login portal voor professionals