site logo

Behandeling

AAA

Bij de behandeling van schildklierkanker zijn verschillende medisch specialisten betrokken zoals de chirurg, internist-endocrinoloog, nucleair geneeskundige, medisch-oncoloog en de radiotherapeut.

Curatieve behandeling

Onder een curatieve behandeling verstaan we een behandeling die als doel heeft u te genezen. Bij alle vormen van schildklierkanker start de behandeling  met een operatie, waarbij de schildklier doorgaans in zijn geheel wordt verwijderd. Indien lymfeklieren in de hals tumorcellen lijken te bevatten, worden deze ook verwijderd. Bij papillair en folliculair carcinoom volgt er na de operatie een behandeling met radioactief jodium dat de resterende, mogelijk kwaadaardige schildkliercellen moet vernietigen.

De operatie levert nadere informatie op over het type tumor, het stadium van de ziekte, de precieze omvang van de tumor. En of er tumorcellen aanwezig zijn in de lymfeklieren. Na operatie en eventuele behandeling met radioactief jodium volgt een behandeling met (tabletten) schildklierhormoon. Na de behandeling met radioactief jodium is ook te zien of de tumor is uitgezaaid naar andere organen.

Operatie

Palliatieve behandeling

Onder een palliatieve behandeling verstaan we een antitumorbehandeling die u niet meer kan genezen. Maar wel uw leven kan verlengen en/of uw klachten kan verminderen. Indien de schildklierkanker is uitgezaaid en genezing niet meer mogelijk is, is er toch een aantal behandelingen mogelijk. Het doel van die behandelingen is het voortschrijden van de ziekte af te remmen. En de klachten te verminderen. Dit start doorgaans met een behandeling met radioactief jodium. In sommige gevallen is een operatie mogelijk of radiotherapie (bestraling). Als de uitzaaiingen maar langzaam in omvang toenemen, kan soms een periode geen behandeling nodig zijn. Welke optie in uw geval het beste is, hangt onder andere af van  uw klachten. Het type schildklierkanker en de mate van groei.

Login portal voor professionals