site logo

Dr. Ronald R.M. van Dam

AAA

Dr. Ronald R.M. van Dam

Chirurg

z.Maastricht UMC+

t.043-3876400

e.poli.oncologiecentrum@mumc.nl

Expertise

Sinds 2006 werk ik als chirurg-oncoloog en als docent in het Maastricht UMC+. Tumoren van de darm, lever, galwegen en alvleesklier en uitzaaiingen naar de lever zijn mijn specialisatie. De laatste jaren heb ik met mijn team het ERAS herstel programma in de lever- en alvleesklier-chirurgie ontwikkeld. Dat programma wordt nu wereldwijd ingevoerd. Tevens heb ik diverse Nederlandse chirurgen begeleid bij de eerste stappen in de laparoscopische leverchirurgie en ben ik hoofdonderzoeker van de ORANGE II Plus studie die in 10 Europese universiteitsziekenhuizen de resultaten van open en laparoscopische leverchirurgie vergelijkt.

Ik hecht veel waarde aan de behandeling van kanker op maat. Door shared decision making bepalen specialist en patiënt samen de grens en uitgebreidheid van de behandeling. Met hedendaagse beeld- en moleculaire analyse technieken kan nogal eens een onmogelijk geachte operatie toch worden uitgevoerd of een zeer belastende behandeling doelgericht ingezet of voorkomen worden. Ik geloof in de kracht van het slim combineren van meerdere behandelstrategieën. Een maximaal effect bij een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. Nogal eens zonder operatie.

Tevens ben ik overtuigd van de kracht van grensverleggende en grensoverschrijdende samenwerking. Samenwerking met de universiteitsklinieken van o.a. Aken en Leuven, de ziekenhuizen in de regio zuidoost Nederland en enkele grote kankercentra in de Verenigde Staten. Alleen door samenwerking, wetenschappelijk onderzoek en internationaal denken zullen we nieuwe behandelmogelijkheden sneller kunnen invoeren.

Als lid van het ‘World Expert Panel’ laparoscopische leverchirurgie, voorzitter van de werkgroep Minimaal Invasieve Chirurgie in het Maastricht UMC+ en penningmeester van de Nederlandse Vereniging voor Gastro-Intestinale Chirurgie (NVGIC) draag ik ook bestuurlijk bij aan de innovatie in mijn vakgebied.

Login portal voor professionals