site logo

Waardevolle inzichten tijdens symposium huidtumoren

AAA

De ambitie van OncoZON is dat iedere patiënt in de regio de best mogelijke oncologische zorg krijgt volgens de laatste inzichten en richtlijnen. Om zorgprofessionals in de regio te informeren over de laatste inzichten in de behandeling van huidtumoren heeft OncoZON het symposium ‘De behandeling van huidtumoren: state of the art in 2023’ georganiseerd. In het Munttheater in Weert kwamen dermatologen, oncologen, chirurgen, radiotherapeuten, pathologen en verpleegkundig specialisten bij elkaar om bijgepraat te worden over de laatste inzichten in de behandeling van huidtumoren.

Nicole Kelleners-Smeets, dermatoloog in het Maastricht UMC+, en tevens lid van het Dagelijks Bestuur van de huidtumoren werkgroep van OncoZON, opende de avond als dagvoorzitter.

OCT-geleide diagnose
Klara Mosterd, dermatoloog in het Maastricht UMC+ lichtte toe dat Optische Coherentie Tomografie (OCT)-geleide diagnose en behandeling van voor basaalcelcarcinomen verdachte laesies niet inferieur is aan de standaard. Zo kan 65.5% van de biopten worden voorkomen, waardoor dit een kosteneffectieve strategie is. Bij deze strategie moet er wel rekening gehouden worden met een leercurve van de behandeling.

 

Radiotherapie
Jolien Heukelom, radiotherapeut-oncoloog in Maastro, liet zien dat radiotherapie een goed alternatief vormt voor chirurgische behandelingen wanneer deze niet mogelijk of wenselijk zijn. Het is een effectieve behandeling, met veelal tijdelijke bijwerkingen en een goed cosmetisch resultaat. Adjuvante radiotherapie valt te overwegen indien er sprake is van lokaal recidiverende cutaan plaveiselcelcarcinoom (cPCC), perineurale invasie & aanvullende chirurgische excisie niet haalbaar zijn en hoog-risico cPCC met één of meerdere positieve snijvlakken of resectiemarges <1mm & aanvullende chirurgie niet haalbaar is.

Immuuntherapie
Thomas Kerkhofs, medisch oncoloog in het Maastricht UMC+, heeft getoond wat de komst van immuuntherapie heeft betekend voor de behandeling van het plaveiselcelcarcinoom. Immuuntherapie met cemiplimab heeft een belangrijk voordeel in response rate met eerdere behandelingen als chemotherapie en doelgerichte therapie. Daarnaast is de responsduur ook langer en worden de behandelingen doorgaans goed verdragen. Cemiplimab is beter inzetbaar dan alternatieven. Echter blijven transplantatie patiënten wel individuele bespreekgevallen.

De-escalatie
Na de pauze hebben James van Bastelaar, chirurg in het Zuyderland MC en tevens voorzitter van het Dagelijks Bestuur van de huidtumoren werkgroep van OncoZON, en Maureen Aarts, medisch oncoloog in het Maastricht UMC+, en tevens lid van het Dagelijks Bestuur van de huidtumoren werkgroep van OncoZON de discussie geopend over de inzet van neo-adjuvante immunotherapie bij stadium III melanoom. Ze hebben toegelicht dat er steeds meer de-escalatie van chirurgie plaatsvindt bij de behandeling van het melanoom o.a. door het afzien van lymfklierdissecties en de komst van neoadjuvante systeemtherapie.

Graag willen we vanuit OncoZON alle sprekers, professionals en sponsoren ook hier hartelijk bedanken voor hun bijdrage aan dit waardevolle symposium en alle aanwezigen voor hun komst. Door nieuwe perspectieven te delen kunnen wij samen kankerzorg nog meer verbeteren.

 

Login portal voor professionals