site logo

Registratielast oncologische zorg verminderen in Zuidoost-Nederland

AAA

Om de registratielast te beperken en de kwaliteit van registratie te verhogen hebben alle instellingen binnen het Oncologisch Netwerk Zuidoost-Nederland (OncoZON) aan IKNL gevraagd om te ondersteunen bij de kwaliteitsregistraties van DICA (Dutch Institute for Clinical Auditing). De instellingen die zich verenigd hebben in OncoZON zijn: Catharina ziekenhuis, Elkerliek ziekenhuis, Laurentius ziekenhuis, Maastricht UMC+, Maastro Clinic, Máxima Medisch Centrum, SJG Weert, St. Anna ziekenhuis, VieCuri Medisch Centrum en Zuyderland MC.

Deze kwaliteitsregistraties leveren belangrijke informatie op over de kwaliteit van zorg van het eigen ziekenhuis alsook een regionale en landelijke benchmark. Door inzicht te geven in de uitkomsten van behandelingen kan de zorg vervolgens verder verbeterd worden. Het vastleggen van de vele items gebeurt op dit moment veelal door de professionals zelf. Door de volledige registratie over te laten nemen door getrainde datamanagers van IKNL worden medisch specialisten en verpleegkundigen op termijn volledig ontlast en worden hierdoor onafhankelijke en betrouwbare data verkregen.
De datamanagers van IKNL registreren al tientallen jaren items voor de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) vanuit de patiëntendossiers in de ziekenhuizen. Aangezien een groot deel van de items van de kwaliteitsregistraties ook voor de NKR worden geregistreerd, leggen de datamanagers in de tien OncoZON instellingen naast de NKR items ook de aanvullende items voor de kwaliteitsregistraties vast.

OncoZON
Het is voor het eerst dat een oncologisch netwerk aan IKNL vraagt om ondersteuning bij het vastleggen en doorleveren van items die nodig zijn voor de oncologische kwaliteitsregistraties van DICA . In een aantal ziekenhuizen in Nederland zijn de afgelopen jaren al bepaalde kwaliteitsregistraties uitgevoerd door IKNL, met name voor veelvoorkomende kankersoorten zoals borstkanker, darmkanker en gynaecologische kanker. Voor OncoZON gaat IKNL nu alle negen verplichte kwaliteitsregistraties uitvoeren. Naast de drie genoemde kankersoorten gaat het dan ook om hoofd-halskanker, longkanker, longchirurgie, maag- en slokdarmkanker, leverkanker en alvleesklierkanker.
Het akkoord voor samenwerking tussen OncoZON en IKNL voor de kwaliteitsregistraties is in 2017 gegeven en heeft ertoe geleid dat in 2018 alle OncoZON-partners een overeenkomst voor registratie en doorlevering van de kwaliteitsregistraties hebben gesloten met IKNL. De ziekenhuizen betalen IKNL een vergoeding voor registratie van de aanvullende items en de doorlevering ervan. De kosten van deze additionele werkzaamheden van IKNL worden door de tien partners middels een verdeelsleutel betaald. Medio 2019 zullen alle verplichte registraties van DICA in de aangesloten ziekenhuizen via IKNL lopen.

v.l.n.r. Peter Huijgens (voorzitter RvB IKNL) en Bernd Kremer (voorzitter Dagelijks Bestuur OncoZON) bekrachtigen de samenwerking in bijzijn van de voorzitters oncologiecommissies van de OncoZON instellingen.

Spiegelinformatie
Alle ziekenhuizen krijgen spiegelinformatie terug om inzicht te krijgen in de uitkomsten van zorg van de eigen patiënten. Binnen de regionale tumorwerkgroepen van OncoZON reflecteren medisch specialisten al jaarlijks op de gegevens uit de NKR. Doordat de gegevens uit de kwaliteitsregistraties voortaan ook als regionale spiegelinformatie aan het netwerk geleverd worden, kan de kwaliteit van zorg in het netwerk nog beter in de tumorwerkgroepen geëvalueerd worden. De onafhankelijkheid van IKNL en haar datamanagers spelen hier een grote rol in.

Afstemming
Na registratie door de datamanagers worden de kwaliteitsregistraties elk kwartaal aan de betreffende medisch specialisten gestuurd voor validatie van de data. Periodiek zal er afstemming plaatsvinden met de datamanager en medisch specialist over de manier van registreren, vindbaarheid en de interpretatie van de data. Na accordering van de data vindt de doorlevering aan DICA plaats via MRDM (Medical Research Data Management), de ‘trusted party’ die de data voor de kwaliteitsregistraties van DICA bewerkt.

Registratielast
De registratie en doorlevering van de kwaliteitsregistraties door IKNL scheelt medisch specialisten en verpleegkundigen op termijn enkele uren registratiebelasting per maand. Die tijd kunnen ze nu aan directe patiëntenzorg besteden. Er zal ongetwijfeld een leercurve zitten in dit proces: datamanagers en professionals zullen intensief moeten samen werken om de juiste informatie in het EPD te zetten en deze er ook weer uit te krijgen. Maar de eerste ervaringen zijn positief.

 

 

 

 

Login portal voor professionals